Fängslade advokater bestrider myndigheternas version
Advokater och invånare protesterar utanför ett interneringscenter där fyra människorättsadvokater satt, i Jiansanjiang i norra Kina den 28 mars. De manade polisen att tillåta besök för de frihetsberövade människorättsadvokaterna. (Foto: Zhang Lei)


Kinesiska myndigheter gick nyligen ut med sitt första officiella meddelande om varför fyra advokater frihetsberövats i Heilongjiangprovinsen. En av advokaterna, Zhang Junjie, gick snabbt ut och avvisade det, och sade att det var ett försök att ”förvirra folk”.

Meddelandet från den byrå för offentlig säkerhet som frihetsberövade advokaterna gjorde gällande att de fyra hade ”hetsat och samlat” 38 Falun Gong-utövare och deras familjer utanför ett av byråns kontor ”för att ställa till problem”.

Cirkuläret publicerades av Xinhua och på många andra kinesiska nyhetsportaler. Xinhua, partiets språkrör, raderade det emellertid senare från sin hemsida, vilket tyder på att det kan råda vissa oklarheter inom kommunistpartiet hur man borde bemöta protesterna.

I cirkuläret anklagas advokaterna för att ha ropat slagord som stöder Falun Gong, som man benämnde som en ”sekt”, den officiella propagandastämpeln som används av det Kinesiska kommunistpartiet för att attackera den andliga metoden.

Zhang bemötte det på Sina Weibo, Kinas största mikrobloggtjänst: ”Ingen ropade några ‘sekt’-slagord, och ingen stödde någon som helst organisation. De begärde endast att man skulle släppa olagligt fängslade människor. Försök inte förvirra människor med ett meddelande.”

Zhang släpptes fri den 27 mars och fördes direkt till sjukhus. Han hade tre frakturer på ryggraden från misshandeln och tortyren som han fick utstå under interneringen, sade han.

Han var en av de fyra
omtalade människorättsadvokaterna som uppmanade till ett frisläppande av Falun Gong-utövare som sitter inspärrade i ett ”svart fängelse” i Jiansanjiang, en stad i norra Kina.

Behandlingen av advokaterna har väckt avsky bland grupper inom rättsväsendet och i samhället i allmänhet. Fler advokater, medborgare och aktivister involverar sig nu i rörelsen för att avslöja och stänga svarta fängelser och olagliga platser där tortyr förekommer.

Falun Gong är en traditionell kinesisk andlig metod som förföljs i Kina. Den drog till sig 70 miljoner utövare under 1990-talet. Antalet bedömdes vara för stort av den dåvarande partiledaren Jiang Zemin, som beordrade att metoden skulle utplånas. Utövare har hela tiden använt icke-våld i sitt motstånd mot förföljelsen, som nu pågått i 15 år.

Under de senaste åren har man fått stöd från många håll av människor som nu offentligt vågar trotsa de kinesiska myndigheternas förföljelsekampanj.

För flera år sedan var det omöjligt i Kina för människorättsadvokater att stå utanför ett hjärntvättscenter och ropa: ”Interneringscentret är olagligt!” och ”Ni missbrukar makten och sätter er över lagen. Ni kommer att sluta som Li Dongsheng och Zhou Yongkang!” (en referens till två höga tjänstemän inom säkerhetsapparaten som håller på att rensas ut av det nya ledarskapet).

Zhang sade att han förhördes varje dag när han var frihetsberövad och man hotade med att ta ifrån honom hans advokatlicens. De försökte tvinga honom att medge att han hade ropat slagord som stöd för Falun Gong.

”Jag sa till dem: Jag kan inte hitta på saker. Jag kommer inte vara som er, som har förlorat en människas grundläggande samvete, och som förtalar andra.”

”Jiansanjiang” har blivit ett av det mest diskuterade ämnena på Sina Weibo där ett stort antal advokater och medborgare fördömer myndigheternas brutala agerande.

”Det spelar ingen roll hur våldsamt och hemskt Jiansanjiang är, Kina har oss advokater”, skrev Zhang Lei, ytterligare en anhängare och advokat. ”Vi är inte rädda.”

Översatt från engelska.