Fängslad kinesisk tjänsteman står inför ny rättegång i muthärva


Förre biträdande distriktsledaren Ma Jianguo från Jinniudistriktet i staden Chengdu i Sichuanprovinsen åtalades nyligen för att ha erbjudit mutor på över 300 000 yuan medan han suttit i fängelse.

I utbyte mot mutorna tilläts han bära sina vanliga kläder, äta regelbundna måltider, besöka restauranger och hotell, övernatta i sitt hem, ha kontanter och cigaretter i cellen och använda mobiltelefon för att sköta sitt företag.

Enligt en artikel i Huaxi Metropolitan News så fälldes 43-årige Ma av en domstol i Chengdu i juni 2004 för missbruk av allmänna medel och för att ha förstört räkenskaper. Han dömdes till 15 års fängelse.

Medan han suttit i fängelse har Ma haft många privilegier och ofta sovit över hemma, under förespegling att han varit hos doktorn, mött vänner och släktingar, närvarat vid mottagningar, skött sina affärer och kommunicerat med omvärlden via mobiltelefon.

Det mesta av Mas mutor har gått till fängelsechefen Wu Bangzhi vid Sichuans västra fängelse. Ma erkände att han i augusti och september 2005 haft privata samtal med Wu, med ursäkten att man skulle ta hand om Mas ”sjukdomar”.

Under dessa samtal ska Wu ha sagt att han behövde 170 000 yuan till en andelslägenhet han tänkte köpa i Chengdu, och att han ville låna pengar av Ma. Wu sade att han skulle betala tillbaka pengarna inom ett år. Inom några dagar hade Ma lagt ut dessa pengar för Wu.

Ma sade också att Wu i oktober 2005 hade lånat ytterligare 100 000 yuan av honom för att täcka ett underskott i fängelsets administrativa budget. Han lovade att betala tillbaka dessa pengar så snart nya medel inkommit.

Ma ringde sin svärfar och bad en chaufför leverera pengarna till fängelset. Enligt Wus version så hade emellertid Ma frivilligt erbjudit sig att ge honom 100 000 yuan för att han skulle ”ta hand om affärerna” för Ma utanför fängelset. En annan person som tagit emot mutor av Ma är Xiang Ruizhong, divisionsledare för kriminalförvaltningen. Ma har vid två tillfällen gett honom 25 kartonger med cigaretter, värda 9 500 yuan. Vid ett annat tillfälle sade Xiang till Ma att han var tvungen att resa till Tibet och behövde bensinkuponger. Några dagar senare gav Ma ett kuvert till Xiang i fängelsebiblioteket. Det innehöll 15 000 yuan i kontanter.

Ma sade också att han ordnat så att hans personal betalat en ”lön” till Liu Bo, chef för fängelsets första division. Den ska ha legat mellan 1 000 och 2 000 yuan i månaden. Han medgav att han gett Liu pengar vid två tillfällen då de befunnit sig i en polisbil, 800 respektive 600 yuan. Liu sade att han under fem månaders tid fått månatliga utbetalningar på 2 000 yuan, alltså sammanlagt 10 000 yuan.

Ma sade att medan han satt i fängelse så var företaget han investerat i fortfarande i drift och han kunde hela tiden se över dess finanser.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-15/46002.html