Fängslad kinesisk journalist fick Golden Pen
Shi Tao fick The Golden Pen och Freedom vid World Association of Newspapers kongress i Sydafrika. (Foto: AFP/GIANLUIGI GUERCIA)


Den fängslade kinesiske journalisten Shi Tao tilldelades på måndagen The Golden Pen of Freedom vid World Association for Newspapers världskongress i Sydafrika.
Shi Tao fängslades 2004 sedan Yahoo lämnat uppgifter om hans e-posttrafik till den kinesiska kommunistregimen.

Utmärkelsen delades ut på den 18:e årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg.

– Ännu i dag vet de flesta kineser inte vad som hände den dagen. Kommunistregimen fortsätter att hindra kinesiska medier från att öppet och ärligt prata och skriva, och tar till långtgående åtgärder för att tysta alla sådana avslöjanden och straffar kraftfullt dem som gör det, sade George Brock, president i World Editors Forum, som överlämnade priset.

– Shi Tao som vi hedrar här i dag har själv fått erfara priset för det. Han avslöjade vad staten inte ville skulle bli känt och han betalar i dag priset i fängelse.

Shi Tao avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för att ha skickat ett e-postmeddelande till mottagare utanför Kina. Han avslöjade där de restriktioner som kommunistpartiet lade på landets medier inför 15-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg.

Direktivet bestod i en varning till journalister om ”social oro” i samband med att vissa dissidenter skulle återvända för årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Shi Tao har också skrivit artiklar om samhällsproblemen i Kina som publicerats på prodemokratiska internetsidor.

Han fängslades efter att webbföretaget Yahoo hjälpt de kinesiska myndigheterna att spåra meddelandet till en dator på den tidning han jobbade på, Dangdai Shang Bao.

Utmärkelsen retade upp kinesiska makthavare, uppger WAN på sin webbplats. Officiella China Newspaper Association krävde att priset dras tillbaka eftersom den menar att Shi Tao dömdes i enlighet med kinesisk lag, och att ”kinesisk lag värnar om pressfriheten”.

Shi Tao är en av tiotalet kända fall av fängslade journalister och indernetdissidenter i Kina; det land i världen som håller flest ur den yrkesgruppen fängslade.

The Golden Pen of Freedom

The Golden Pen of Freedom är WAN:s årliga pris till individer eller organisationer som har gjort framstående insatser i försvaret och stödjandet av pressfriheten. Det har sedan 1961 delats ut vid invigningsceremonin för World Newspaper Congress och World Editors Forum. I år hålls evenemanget i Sydafrika.