Fängslad blind advokat nekas medicinsk hjälp
Den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheg utsätts för svår misshandel i ett fängelse i Kina. (foto: Epoch Times)


Den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheg, som fängslades efter att ha avslöjat den kinesiska regeringens övergrepp under tvångsaborter 2005, har misshandlats i fängelset enligt hans fru Yuan Weijing.

I en intervju med Radio Free Asia den 14 oktober sade Yuan att Chen, som även gett juridisk hjälp till lokala bönder och funktionshindrade, dömdes till fyra år och tre månaders fängelse i Linyi-fängelset för att ha ”avsiktligt skadat egendom och samlat en folkmassa för att störa trafiken”.

– Jag är mycket orolig. Fängelset tillåter inte besök. Jag frågade honom om han kunde få tag i frukt i fängelset. Han sade att det inte gick, och han sade även att hade sår på tungan som gjorde det svårt för honom att äta.

Chen har lidit av allvarliga blodiga diarréer i nio månader. Yuan sade att fängelset inte gett någon medicinsk hjälp eller utfört någon undersökning och att man har vägrat att släppa Chen av medicinska skäl, trots att han gått ner nio kilo den senaste månaden.

Yuan skrev ett brev till World Blind Union inför deras ”White Cane Safety Day” den 16 oktober, om den rådande situationen för sin make och om hur hennes krav att han ska släppas av medicinska skäl vägrats.

”Min man är blind. Enligt Kinas lagar ska han avtjäna sitt straff utanför fängelset. Regeringen avfärdade hans advokats ansökan om detta och min make sattes i Linyi-fängelset. Han har svårt att klara sin vardag. Fängelset har inga braille-böcker och tillåter inte att vi skickar några. Han sade till mig att han hungerstrejkat vid ett tillfälle efter att han misshandlats av en grupp fångar.” skrev Yuan i brevet.

Enligt en rapport från China Human Rights Lawyers Concern Group (CHRLCG) har Chen begärt att få sitt straff sänkt. Kina har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionshinder i augusti 2009. Den kinesiska regimens agerande mot Chen strider mot denna överenskommelse.

Det finns internationella normer för hur funktionshindrade fångar ska behandlas. CHRLCG har krävt av det kinesiska kommunistpartiet att de ska släppa Chen omedelbart av humanitära skäl.

Alber Ho, ordförande för CHRLCG, har hungerstrejkat varje onsdag sedan 18 mars till stöd för kinesiska människorättsadvokater och aktivister.
– Jag har aldrig hört talas om något civiliserat land där man håller blinda i fängelse, sade Ho.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23995