Fängslad aktivist begick självmord på juldagen
Kinesisk polis ställer frågor till förbipasserande. (Foto: Epoch Times)


En kinesisk aktivist, Chen Guangfu, hängde sig på juldagen 2008 i ett fängelse i staden Shenyang i nordöstra Kina. Han hade suttit fängslad sedan de olympiska spelen. 

Chen var en bybo från samhället Linzi i länet Xinmin i Shenyang. Han dog i det så kallade ”Shenyangs träningscenter för civiliserade medborgare”. ”Träningscentret” är i själva verket ett fängelse etablerat för att olagligt spärra in aktivister, berättar vittnen. 

– Jag såg att hundratals satt fängslade där i oktober. Det är precis som ett fängelse, sade Huang, en Shenyang-aktivist, som tidigare suttit fängslad tillsammans med Chen.

Huang sade att fångarna inte fick ta emot någonting som skickats dit från deras familjer, inte heller kunde de köpa några nödvändighetsvaror. De satt inlåsta bakom järngaller under strikt bevakning i form av över 20 vakter och åtskilliga kameror. Huang sade att de fängslade aktivisterna, inklusive några i 70-årsåldern, gick ut i hungerstrejk för att protestera mot inspärrningen. Men fick inget som helst gensvar från fångvakterna. 

Enligt Huang inträffade Chens död kort efter att fängelset avslagit Chens begäran om att bli frisläppt på grund av hälsoskäl och berättat för honom att han skulle få en dom på ett och ett halvt år i arbetsläger. Fängelset upplöstes att existera dagen efter Chens död. 

Tidigt på morgonen den 1 januari protesterade många Shenyang-aktivister på Himmelska fridens torg i Peking mot Chens död. Aktivister från andra platser lierade sig också med dem för att protestera mot dessa fängelser runt om i landet, såväl som omfattande olaglig inspärrning av folk. Men så fort som de över 100 aktivisterna anlände till torget greps de och skickades till Majialous interneringscenter. Aktivisterna sade att deras upprepade ansökningar för att få demonstrera alla fått avslag av den Allmänna säkerhetsbyrån. 

Aktivisterna har krävt både mänskliga rättigheter och rättsprocedurer, samt uppmanat omvärlden att hjälpa till att slå vakt om den sociala rättvisan i Kina. 

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9695/
Kinesisk version: http://epochtimes.com/gb/9/1/2/n2383357.htm