Fångna britter ett fall för FN
En videoupptagning i iransk tv visar Faye Turney som med 15 andra togs till fångna för att de enligt Iran befann sig på deras vatten. (Foto: AFP/ Al-Alam)


Frågan om de 15 britter som tillfångatagits av Iran i Persiska viken blir nu ett fall för FN:s säkerhetsråd.

Iran tänker inte frige den enda kvinnan i gruppen, i protest mot Storbritanniens agerande.

Uppgifterna om att Faye Turney förmodligen skulle släppas av Iran på torsdagen avvisades bestämt av Ari Larijani, ordförande i Irans nationella säkerhetsråd.

-Det meddelades att en kvinna i gruppen skulle släppas, men det har mötts av en felaktig attityd. Naturligt nog stoppas frigivandet och kommer inte att äga rum, sade Larijani i iransk tv.

Beslutet är en följd av Storbritanniens allt skarpare agerande kring tillfångatagandet i förra veckan av den lilla flottstyrkan i Persiska viken.

-I stället för att skicka iväg en grupp för att utreda problemet så har de blåst upp en mediastorm, beslutat frysa alla relationer och tala om säkerhetsrådet. Sådant löser inte problemet. De har räknat fel, sade Larijani.

Uttalande

I det utkast till ett uttalande som Storbritannien låtit cirkulera bland säkerhetsrådets medlemmar krävs ett ”omedelbart frigivande” av de 15. I texten heter det att britterna befann sig på irakiskt vatten – något som Iran tillbakavisar.

Jämfört med en resolution måste alla medlemmar i säkerhetsrådet godkänna ett uttalande, vilket i praktiken innebär att vilket land som helst har möjlighet att stoppa det.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tog upp konflikten med Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki på torsdagen, i samband med det pågående toppmötet i Saudiarabien. Även Frankrike har gett flankstöd genom att kalla upp Irans ambassadör i Paris till franska UD och kräva att fångarna ska släppas.

Väntar på möte

Enligt den iranska nyhetsbyrån Irna hade britterna sex gånger tagit sig över och befunnit sig på iranskt territorialvatten innan de greps den 23 mars.

-Kustbevakningen har dokumenterat och filmat hur de brittiska styrkorna kränker internationell lag. Deras intrång i och uppehållande på vårt vatten har bevisats med hjälp av den GPS-information som fanns hos de brittiska sjömännen, sade en iransk marintjänsteman till Irna.

Storbritannien hävdar motsatsen: enligt deras GPS-uppgifter befann sig de tillfångatagna på irakiskt vatten, 1,7 sjömil från gränsen, när de greps.

I Teheran väntar fortfarande brittiska diplomater på att få träffa fångarna.

-Vi har för närvarande ingen information om något möte med de 15 sjömännen. Ambassadör Geoffrey Adams har bett om ett nytt möte med tjänstemän från utrikesdepartementet. Vi väntar på svar, sade en brittisk diplomat på torsdagen.


Ett brev skrivet av Faye Turney till familjen visades upp i den arabiskspråkiga tv-kanalen i Iran. (Foto: AFP/ Al-Alam)

Ett brev skrivet av Faye Turney till familjen visades upp i den arabiskspråkiga tv-kanalen i Iran. (Foto: AFP/ Al-Alam)