Fängelsedom för undersökning av uppmärksammat dödsfall


Stor misstänksamhet råder fortsatt kring Yang Kuanshengs död. Yang var biträdande borgmästare i staden Wugang i Hunanprovinsen. En av hans före detta elever, Luo Xi, dömdes nyligen till två års tvångsarbete för att ha organiserat en lärarstrejk och stört den allmänna ordningen i december 2008.

Yang hittades död utanför sin bostad den 26 november i fjol. Statlig media rapporterade att han hoppade ut ur sitt sovrumsfönster och dog. De lokala myndigheterna hävdade att Yang led av depression och begick självmord.  

Yangs familj och släktingar ifrågasätter emellertid den lokala polisens förklaring. Luo Xi erbjöd sig att undersöka saken, men den lokala polisen flyttade honom då till Guangxiprovinsen och sedemera till andra platser för att försöka hindra honom från att kontakta media.  

Luos fru Dai sade till Voice of America (VOA) att den lokala allmänna säkerhetsbyrån ringde på måndagen och sade att Luo dömdes till två års tvångsarbete. Dai tror att denna dom har att göra med Yangs död och ingenting med att Luo organiserade en lärarstrejk i slutet av 2008.

– Inte ens de som organiserade strejken 2008 fick den här sortens straff. Det beror helt på fallet med Yang. Det var generande för dem att hänvisa till det fallet så de såg sig tvingade att dra fram den här ett år gamla händelsen, sade hon.

Dai sade att när hon besökte säkerhetsbyrån fick hon veta att hon kan överklaga om hon vill bestrida fängelsedomen. Poliserna gav henne dock bara ett tomt papper utan rubrik eller datering.

Shu Yongjia, en polis från Xinning-häradets allmänna säkerhetsbyrå som var involverad i Luos fall sade till VOA att han inte visste mycket om det hela när VOA ringde upp honom. Han lade på luren när VOA försökte ringa honom igen.

Luos advokat Hu Xinfan sade till VOA att de lokala myndigheterna sade till honom att han fick besöka sin klient, men när han begav sig till häktet fick han ändå inte träffa Luo.

– Jag har inte tillgång till förstahandsinformation i det här fallet. För att vara specifik tror jag att det främst varit politiskt motiverat, sade Hu.

Den 5 januari träffade Luo tillsammmans med Yangs änka Liu Yuehong reportrar i Peking. De visade ett dokument som skrivits av en välkänd kinesisk lagexpert där det stod att eftersom det var alltför många tveksamheter i polisutredningen av Yangs död misstänkte man att Yang mördats. Strax därefter greps både Liu och Luo och även Lius bror, Lu Kaihua, av Hubeiprovinsens polis.

Yang Kuansheng blev 47 år gammal. Det har rapporterats att han ringde sin fru kvällen innan han dog och sade till henne att två män försökte skada honom och att en av dem var kommunens partichef, Ju Xiaoyang. Han sade även att han och hans frus mobiltelefoner redan avlyssnats.

Med hjälp av advokaten Teng Biao från China University of political Science and Law har Liu Yuehong ansökt om att allmänna säkerhetsbyrån ska göra en ny undersökning av Yangs död, men inget svar har givits än.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28982/