Fängelsedom för tvåårings död i fallet som skakade Kina
En man går runt Yue Yue strax efter att hon blivit överkörd av en minibuss. (Skärmdump från NTD Television)


I oktober i fjol blev en 2-årings död till ett nationellt trauma för Kina, som startade en storm av självkritik. Fallet fick nyligen ett slags avslut, då en kinesisk domstol dömde en av de förare som kört över barnet till tre års fängelse, enligt statliga medier.

Den 13 oktober 2011 hade lilla Yue Yue gått in i gränden bakom sina föräldrars järnhandel i staden Foshan i Guangdongprovinsen i södra Kina. En minibuss körde över henne med både fram- och bakhjul. Under de följande minuterna passerade 18 personer det skadade barnet utan att göra något för att hjälpa henne, bland annat en pickup som också körde över den liggande Yue Yue.

Till sist lyfte en sopletare upp Yue Yue, flyttade undan henne och ropade sedan på hjälp tills Yue Yues mor kom springande. Barnet dog åtta dagar senare.

En film från
en övervakningskamera som registrerat händelsen spred sig snabbt och mängder av människor uttryckte sin sorg och vrede på det kinesiska internet, med 4 miljoner mikroblogginlägg på mindre än en vecka. Bloggare diskuterade hur behandlingen av tvååringen var en återspegling av Kinas drastiska moraliska nedgång.

”Efter att ha sett videon överväldigades jag av en stark känsla av nationell skam och underlägsenhet. Efter att 18 personer i rad hade ignorerat den skadade flickan så skulle inte ens uppsändandet av 18 rymdfarkoster ha reparerat denna djupa skam”, skrev skådespelaren Yuan Hong på sin mikroblog, vilket tidigare rapporterats av Epoch Times.

”Vad som krossades var inte bara en liten flicka, utan  samvetet hos dagens samhälle”, skrev en bloggare.

”Vad har gjort oss så likgiltiga?” skrev bloggaren Ning-Hao. ”Händelsen med lilla Yue Yue visar återigen att våra medborgares moral gått förlorad. Var och en som har ett samvete kan inte låta bli att tänka: Vad är roten till dessa problem?”

En kommentar som blivit mycket spridd kom från en person vid namn Lin som sade sig vara professor i historia vid Harbin Normal University. Han sade att sopletaren var den som hjälpte Yue Yue just på grund av sin brist på utbildning: Hon hade inte studerat kommunistisk teori och hade inte accepterat kommunistisk propaganda, så hon hade inte fått sin syn på världen transformerad.

”Resultatet är att hon har behållit sitt grundläggande samvete”, skrev Lin.

En särskild
orsak till att Yue Yue ignorerades var att människor sannolikt försökte skydda sig själva.

Det har förekommit flera fall på senare år i Kina där skadade personer har stämt dem som räddade dem. Vissa kommentatorer sade att åskådarna inte hjälpte barnet av rädsla för rättstvister.

Föraren, Hu Jun, dömdes för vållande till annans död i folkdomstolen i Nanhaidistriktet i staden Foshan, rapporterade den kinesiska regimens språkrör Xinhua.

Domstolen sade att Hu fick en ”mild dom” på tre år eftersom han anmälde sig själv till polisen och betalade för en del av flickans sjukvårdskostnader. Hans rättegång inleddes i maj.

När olyckan inträffade tyckte Hu att han hade kört på något med sitt fordon men stannade inte för att se efter vad det var, enligt Xinhua.

Domen mot Hu avslutar brottmålet i fallet Yue Yue, men den andra föraren har inte åtalats. De större frågor som lilla Yue Yues död har väckt hemsöker fortfarande dagens Kina.

Översatt från engelska