Fängelse för massakern i Srebrenica
Släktingar till avrättade bosniska muslimer från den bosniska staden Srebrenica lämnar Serbiens speciala krigsbrottsdomstol i Belgrad den 10 april 2007. Fyra paramilitärä serber dömdes upp till 20 års fängelse efter att man i en film kunde se att de deltagit i en massaker på muslimer. 8000 muslimska men och pojkar mördades i denna massaker. (Foto: AFP/Andrej Isakovic)


Serbiens domstol med ansvar för krigsbrott har dömt fyra personer till fängelse för delaktighet i massakern i Srebrenica 1995, då 8 000 muslimer dödades. En person friades av domstolen.

De fem männen var medlemmar i den paramilitära serbiska organisationen Skorpionerna. De åtalades sedan en film, som visade hur sex muslimska män och pojkar från Srebrenica sköts till döds i byn Trnovo i juli 1995, offentliggjorts.

Skorpionförbandets ledare Slobodan Medic och hans främste bundsförvant Branislav Medic dömdes båda till 20 års fängelse. Pera Petrasevic, den ende av de åtalade som erkänt, ska sitta i fängelse i 13 år, medan den fjärde som fälldes, Aleksandar Medic, slapp undan med fem år.

Rättegången är den första i Serbien som rör massakern, som anses vara den värsta grymhet som begåtts i Europa sedan andra världskriget.

Domaren som meddelade domen tillade att männens handlingar var krigsbrott mot en civilbefolkning. Det framgick inte omedelbart hur långa fängelsestraff männen får.