Fångar flyttas inför medias besök
Utanför arbetslägret Masanjia, där Falun Gong-utövare utsatts för förföljelse och där en visning för journalister genomfördes 2001. (Foto: Epoch Times)


Kinesiska myndigheter flyttar i hemlighet Falun Gong-utövare från arbetsläger och interneringsläger i Pekingområdet för att förbereda potentiella besök från utländsk media. Detta enligt ett uttalande på måndagen av Falun Dafa Information Center som bevakar Falun Gong-utövares situation i Kina.

Enligt centret började man flytta fångar efter att deras guide gjorde fängelser där Falun Gong-utövare torteras tillgängliga för journalister. Många av dessa platser ligger nära OS-arenor.

Centret har ett nätverk av kontakter inne i Kina, och enligt dessa har utövare som hållits fångna i Peking flyttats till tvångsarbetsläger i Shanxi och i vissa fall till Inre Mongoliet.

De som flyttats ut ur Peking ersätts nu med personer som hävdar att de avsagt sig Falun Gong och som är redo att upprepa regimens åsikter om Falun Gong till den västerländska pressen, enligt Centret.

Myndigheterna i Peking kan mycket väl planera ett trick för journalister, menar man.

– De flyttar offer för tortyr och andra övergrepp från Peking och ersätter dem med personer som kommer att rapa upp kommunistpartiets linje gällande Falun Gong, säger Erping Zhang, talesman för centret.

– Fundera på saken själva. De förbereder ”visningar” för att slå blå dunster i ögonen på världssamfundet. Vi utgår från att journalister i Peking inte kommer att låta sig luras av dessa metoder.

Samma taktik tros ha använts 2001 när myndigheterna bjöd in journalister för en visning av arbetslägret Masanjia i Liaoningprovinsen där många Falun Gong-utövare misstänks ha torterats.

Enligt rapporter utsattes år 2001 18 kvinnliga Falun Gong-utövare för gruppvåldtäkter efter att vakter slitit av dem kläderna och tvingat in dem i celler där det satt manliga brottslingar.

Journalister bjöds in till Masanjia en månad efter att dessa anklagelser framkom, och de möttes av nymålade väggar och leende fångar med sina namn skrivna på engelska och kinesiska på ryggen. Falun Dafa Information Center ifrågasatte varför de engelska namnen fanns i ett kinesiskt arbetsläger om det inte var arrangerat för den utländska pressen.

Statsstyrd kinesisk media använde de uttalanden från personer som under denna visning utgav sig för att vara omvända Falun Gong-utövare för att rättfärdiga sin fortsatta förföljelse.

Centret uppmanar journalister i Peking att arbeta samordnat och besöka flera arbetsläger samtidigt.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/beijing-labor-camp-show-tours-press-2577.html