Familjen bönfaller om att frisläppt journalist ska lämnas ifred en tid
Juris Creste (vä), och Lois Greste, föräldrar till australiske journalisten Peter Greste, och hans bror Andreas, i mitten, talar med media vid en presskonferens i Brisbane, Australien, på måndagen den 2 februari 2015. Peter Greste, en reporter för engelska Al -Jazeera släpptes från ett egyptiskt fängelse och deporterades hem på söndagen efter mer än ett år bakom galler. Familjemedlemmarna är glada att Peter Creste släpptes men han behöver vila efter fångenskap. (Foto: Patrick Hamilton/AFP/Getty Images)


Efter 400 dagar i egyptiskt fängelse släpptes den prisbelönte australiske journalisten Peter Greste. När nyheten om hans frigivning spreds den här veckan bönföll hans familj media om att låta honom vara ostörd en tid. Greste hölls fängslad i Egypten tillsammans med två kollegor från Al Jazeera, Mohamed Fadel Fahmy, och Baher Ghorab, som fortfarande är i fångenskap.

Greste greps i Kairo den 29 december 2013 efter att han varit i Egypten bara några veckor för att arbeta. Han och hans kollegor rannsakades i en internationellt omskriven rättegång där Greste dömdes för rapportering av falska nyheter och äventyrande av Egyptens nationella säkerhet. Han dömdes till sju års fängelse och satt fängslad i Tora-fängelset i Kairo.

På måndagen bekräftade Grestes familj genom en talesperson att Peter hade släppts och var på väg hem.

"Jag kan inte i nog starka ordalag be er att INTE kontakta Grestes vid denna tid”, bönföll talespersonen Heidi Ross när hon på måndagen utannonserade en presskonferens i Australien. "Försök med direktkontakt kommer inte att resultera i någon intervju, bara störningar och vånda för familjen och Peter."

Familjen lämnade dock ett uttalande genom det e-mail i vilket en av Peters bröder, Andrew, sade att de var "extatiska". Men han bönade också om att Peter skulle få vara ostörd.

"… Ge honom tid till att uppskatta sin frihet innan han möter media", sade Andrew.

I tidigare opublicerade direkta svar på frågor som ställdes via e-post från Epoch Times i september 2014 hade Andrew sagt att hela familjen var involverad på något sätt att säkra Peters frigivning.

"Den här pärsen har pågått långt utöver vad vi ursprungligen förväntade oss och det har varit rätt stressigt och uttröttande för oss alla, men särskilt för våra föräldrar", skrev Andrew då. "De är i övre 70-årsåldern och pensionerade, och att utkämpa en kamp som denna är inte vad man skulle förvänta sig eller vilja göra under senare delen av pensioneringen."

Familjen gick så långt att de bodde i Kairo i skift i 2-3 månader åt gången för att vara nära Peter och kunna besöka och bistå honom i den rättsliga kampen för att få honom frisläppt.

Andrew, en gift bomulls- och spannmålsodlare med tre söner, tillbringade också flera månader i taget i Egypten för att hjälpa sin bror.

"Det som får oss att fortsätta att driva på den här kampen är vår övertygelse om att Peter är oskyldig, att han inte har gjort något fel och inte förtjänar att vara där", skrev Andrew i september. "Jag förmodar att om jag var i en liknande situation så skulle Peter göra detsamma för mig".