Familjemiddagar bra mot missbruk
Att ta sig tid till familjemiddagar är bra för dina barn både känslomässigt och näringsmässigt. (Foto: AFP /Eric Feferberg)


Idrottsaktiviteter, musiklektioner och långa arbetsdagar är faktorer som bidrar till att gemensamma familjemiddagar är ett minne blott. Studier påvisar dock att familjemiddagar förbättrar både näringsmässig och mental hälsa hos barn.

Ett forskningscenter mot missbruk i USA, Center of Addiction and Substance Abuses (CASA) har visat att desto fler middagar tonåringar äter tillsammans med sina familjer, gärna ungefär fem dagar i veckan, desto mindre troligt att de kommer att röka, dricka eller använda droger. Studien drar slutsatsen att tonåringar vill ha mer tid tillsammans med familjen och att mer än en fjärdedel önskar fler gemensamma familjemåltider.

Gemensamma familjemåltider sker ofta samtidigt med tv-tittande. Forskare vid Baylor College of Medicine fann att över 42 procent av vardagsmiddagarna i familjer med barn i fjärde till sjätte klass intogs framför tv:n.

Familjemiddagar är även viktiga för att ge barn goda matvanor och för en bra kontakt med föräldrarna. Att göra veckomenyer är en bra strategi för att återfå familjetiden. Det spar inte bara tid, då du inte ständigt måste åka till affären, det kommer också att sänka matkostnaderna.

Enligt kostrådgivaren Leanne Ely kan en inköpslista på kylen hjälpa dig undvika sista minuteninköp och bidra till att familjen äter nyttigare. Dessutom minskar det stressen av att inte veta vad som ska stå på bordet till kvällen.

Eftersom middagstiden har en sådan djup inverkan på barnen anses det värt tiden och mödan att återinföra denna vana. Åtminstone bör man äta gemensamt minst tre gånger i veckan.

Enkla råd för att återinföra gemensamma middagar:

  • Gör det enkelt, familjemåltider behöver inte vara komplicerade
  • Gör en veckomatsedel, du spar både spara tid och pengar
  • Engagera familjemedlemmarna
  • Håll samtalen lättsamma och trevliga
  • Stäng av tv:n och låt telefonsvararen gå på. Tänd några levande ljus för att skapa stämning
  • Gör en enkel och god efterrätt

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-29/71153.html