Familj åkte 50 mil för att se Shen Yun
Frank Streif med döttrarna Anna och Julia, samt maka. (Foto:Yu Ping/Epoch Times)


En tysk familj såg resan till Shen Yun-föreställningen i Frankfurt som en pilgrimsfärd. ”Vi försöker göra det gemensamt eftersom det här har varit av största vikt för vår familj under ett antal år,” sade dottern Julia Streif, sistaårselev på gymnasiet.

Frank Streif med maka och döttrarna Anna och Julia körde 50 mil från Allgaeu, nära österrikiska gränsen, för att se Shen Yun i Jahrhunderthalle i Frankfurt den 14 mars.

– Vi är mållösa, sade Julia Streif efter föreställningen.

Enligt Shen Yun: ”Genom musikens och dansens universella språk väver Shen Yun en underbar gobeläng av himmelska sfärer och gamla legender, såväl som epos om dagens hjältar, och tar med dig på en resa genom 5 000 år av kinesisk kultur. Dess bländande skönhet och otroliga energi är både upplyftande och inspirerade för publiken.”

Oförglömlig

Makarna Streif har sett Shen Yun fyra gånger. Förra året missade de föreställningen, men de båda döttrarna såg den även 2014.

– Varje år är det ett nytt program med fantastisk koreografi. Det är en oförglömlig upplevelse, som blir ännu mer njutbar eftersom vi är där som en familj. Det här är något man måste se, sade Julia. 

Hon berättar att Shen Yun berör hennes själ på djupet.

– Jag minns att jag har fått gåshud under hela föreställningen, varje år, sade hon.

Den unga studenten tyckte inte att det var så lätt att beskriva sin upplevelse på djupet. 

– Det är svårt att ge uttryck för mina tankar om Shen Yun. Föreställningen är än så länge överlägset allt annat jag har upplevt i mitt liv.

Shen Yun är bortom ord

Enligt Shen Yun: “Kina kallades en gång Shen Zhou − det Gudomliga landet. Detta namn, med dess djupa innebörd, beskriver ett land där gudomar och dödliga samexisterade och där det fanns en tro på att gudomarna förde ner kulturen till jordens människor.”

Anna Streif, den äldsta av systrarna, går andra året på universitetet i Wurzburg där hon läser kinesiska. Hon sade:

– Shen Yun kan inte beskrivas med bara ord. Å ena sidan är den hänförande, bara med tanke på färgerna, den är en fröjd för ögat. Å andra sidan är den magisk och berör ens själ. Det är också svårt att förstå allt som finns i Shen Yuns föreställning. Den är inte av denna världen.

Hennes sinne var fyllt av det hon precis hade sett på scenen, men precis som sin syster sade hon att det var svårt att uttrycka det. Hon sade:

– Det är svårt att komma på ett enda konkret intryck och uttryck om denna föreställning. Jag känner det så eftersom det förmedlar något av det gudomliga, någonting som står över allt annat. Det finns något i orden Shen Yun som man bara kan känna, men inte uttrycka.

Medan hon väntar på 2016 års Shen Yun kommer hon ”att intressera sig för kinesisk kultur, förbli fascinerad av den och behålla denna skatt i sitt hjärta”, sade hon.

Många i publiken kommer att berätta för andra om föreställningen och det kommer även Anna Streif att göra.

– Jag kommer att berätta för dem att det är meningsfullt att se Shen Yun. Den är otrolig med sin kombination av dräkter och huvudbonader. Allting är på sin plats.

Hon tänker också berätta att det inte bara handlar om synintrycken, utan man blir också ”djupt rörd”.

Shen Yun formar en helhet

Frank Streif, som är chef för en institution för mentalsjuka människor, kände en lika stark koppling till Shen Yun som sina döttrar.

I många av bakgrundsbilderna på scenen skildras himmelska världar och gudomliga varelser, enligt hemsidan. Här kommer principerna om godhet, rättvisa, anständighet och visdom till liv.

– Jag upplever att rörelserna, bilderna på bakgrundsskärmen och det andliga budskapet hör samman och formar en helhet, sade Frank Streif.

Det fick honom att tänka på själens frihet.

– För mig får inte själen hållas fången. Den måste få utvecklas – allt gudomligt som finns inneboende i den mänskliga själen måste få växa och utvidgas.

Yu Ping, Matthias Kehrein och Heide B. Malhotra rapporterade.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar i Milano den 20-22 mars. Därefter reser dansföretaget till Dublin, Birmingham Salford Quays. Danskompaniet kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.