Falun Gong-utövare riskerar tortyr efter rymning från ökänt arbetsläger
Arbetslägret Masanjia har blivit ökänt för vakternas brutala behandling av Falun Gong-utövare. (Foto: Epoch Times)


I augusti lyckades några Falun Gong-utövare rymma från arbetslägret Masanjia i Liaoningprovinsen. Men de har gripits och riskerar svår tortyr, uppger Falun Dafa Information Center (FDIC) i New York i ett pressmeddelande. 

Två utövare, Cui Dejun och Yu Ming, ska ha förts iväg till okänd plats. 

– Masanjia är ökänt som ett omänskligt tvångsarbetsläger i landet där fångar regelbundet torteras med elektriska batonger, misshandlas och våldtas. Dessa fridfulla personer som råkar ha en andlig tro skulle inte vara där från första början, säger FDIC:s talesperson Gail Rachlin. 

Att Cui lyckades rymma från arbetslägret och att han kan ha berättat för omvärlden om de hemskheter som äger rum i Masanjia lär säkerligen skapa panik bland kinesiska kommunistmyndigheter, tror FDIC. 

– Tidigare erfarenheter i fallet Gao Rongrong och att man låser in fångar i isoleringsceller, visar att Cuis och Yus liv är i allvarlig fara, säger Rachlin.

Gao Rongrongs fall blev känt för omvärlden 2004 efter att hon lyckades rymma från Masanjia. Foton på hennes vanställda ansikte efter att hon blivit misshandlad med elektriska batonger spreds på internet. Hon greps kort efter sin flykt. Enligt Amnesty International dog hon i fängelse 2005. 

Enligt FDIC greps Yu och Cui i juli 2007 och dömdes utan rättegång till arbetsläger i ett och halvt till två år. Yu har varit i arbetsläger åtta av de senaste nio åren på grund av att han vägrar ge upp utövningen av Falun Gong. 

Polis ska även ha misshandlat och gripit flera släktingar till Cui och Yu. 

FDIC uppmanar människorättsgrupper, utländska journalister och det internationella samfundet att undersöka fallet och kräva bevis från Masanjia på att inte dessa personer torteras, och att man utövar påtryckningar mot kinesiska myndigheter för att garantera deras säkerhet och att de omedelbart frisläpps. 

FDIC har tidigare rapporterat om eskalerande antal dödsfall av Falun Gong-utövare inför och under OS. Den 65-årige Falun Gong-utövaren Wang Chongjun dog två dagar innan de olympiska spelen avslutades efter att ha fått en okänd drog injicerad. 

Den 20 juli och 27 juli torterades utövarna Zhong Zhenfu och Liu Xiumei till döds i Shandongprovinsen. 

Fler än 8 000 Falun Gong-utövare greps runt om i Kina under månaderna före OS. 30 personer i Peking skickades till omskolningsläger i upp till två och ett halvt år. 

FDIC uppger att fler än 3 000 utövare i Kina ska ha dött av misshandel och tortyr sedan förföljelsen av gruppen inleddes 1999.