Falun Gong-utövare i Singapore försvarar sig själva


Den 7 augusti hölls ännu en förberedande förhandling i fallet där polisen i Singapore åtalat Falun Gong- utövare på en rad punkter. Utifrån tvivlet på att allt går rätt till i Singapores domstolar och på grund av de höga avgifterna beslöt de sig till sist för att försvara sig själva.

Sedan en före detta ledare för Kinas kommunistpartis (kkp) 610-byrå*, Li Lanqing, besökte Singapore i juli 2006, började en lång serie händelser riktas mot Falun Gong-utövare i Singapore. Polis försökte hindra dem från att utföra olika aktiviteter de utförde för att uppmärksamma förföljelsen av Falun Gong i Kina.

I oktober föra året greps nio Falun Gong-utövare då de lämnade ut informationsblad på gatorna, de anklagades för att ha deltagit i ”olovlig sammankomst”.

Den 20 juli protesterade tre av dem mot förföljelsen utanför Kinas ambassad. Morgonen efter lämnade polisen in en stämningsansökan, i vilken de anklagades för trakasserier och för att de visat upp förtalande ord inför allmänheten.

Vid en förberedande förhandling 28 juli beslutades ett datum för rättegång i de båda fallen. Det kom dock flera ändringar efter det. Domstolen höll en annan förhandling 7 augusti. Åtalspunkten ”olovlig sammankomst” delades upp i två punkter. Fem av de nio skulle komma till domstolen den 25 och 29 september. Åtalet mot de andra fyra utövarna sköts upp till oktober och inget datum är fastställt.

Fallet med de tre utövarna i målet ”trakassering med förtalande ord” kommer att tas upp som planerat den 28 augusti till och med den 1 september.

Vid förhandlingen den 28 juli gav försvarsadvokaten upp försvaret för de åtta utövarna, då domaren inte tillät mer tid för att målet skulle kunna förberedas. Senare ändrade sig försvaren och satt in mer resurser till förberedelserna. De inblandade utövarna hade vid det laget beslutat sig för att försvara sig själva i domstolen.

Varför ändrade utövarna sig? De sa att de gjorde sitt beslut efter noggrant övervägande.

En av de svarande heter Huang Chay Hua, hon berättar att hon åtalades år 2004 i det så kallade ”strandparks-fallet”. Fem av dem som var med gjorde Falun Gong-övningar i parken och två personer delade ut informationslappar i närheten. Det var inget stort sällskap, men polisen grep dem och kallade det för ”folksamling utan tillstånd”. Trots att hon spenderat 80 000 i Singaporedollar då hon anlitat en advokat och hade lagt ner lång tid på försvaret, gav domaren i målet ett utslag utan tillräckliga bevis. Senare betonade den sakkunnige att Singapore är en liten stad och inte kan utöva inflytande över stora länder. Han avslog därefter fallet. Det orättvisa utslaget och de höga böterna ändrades inte. ”Jag blev mycket besviken”, berättar Huang.

En annan utövare i samma fall, Wang Yuyi, insisterade på att inte nyttja någon advokat från första början.

– Det är inte första gången som Singapores regering har åtalat oss, berättar hon. Vi anlitade advokater två gånger tidigare och lade ner mycket ansträngning på fallet från 2004, resultatet blev inte till vår fördel. Saken är att det inte har att göra med om vi hade tillstånd eller inte. Polisen som åtalade oss var inte den ende som fattade beslut. Nyckelpersonen i frågan finns bakom kulisserna. I sådana fall, vad kan du då uppnå med de bästa advokaterna?”

Försvarare You Xin berättar att avgifterna är rena skrämseltaktiken. Med tanke på Singapores juridiska system och regeringens manipulation av domstolarna, har inte en advokat någon effekt på den slutliga domen.

– Sedan förföljelsen av Falun Gong började har Singapores medier haft flera rapporter med ryktesspridning om Falun Gong, den kommer ursprungligen från det kinesiska kommunistpartiet (kkp). Många har därför missförstått Falun Gong. Jag tror att det är mer meningsfullt att lägga pengar på att låta lokalbefolkningen få kännedom hur kkp stjäl organ från Falun Gong-utövare. Många känner inte till fakta eftersom Singapores media är under regeringens kontroll, säger You slutligen.

*610-byrån beskrivs som en Gestapoliknande organisation, upprättad av kommunistregimen för att förgöra Falun Gong. Den betalas med hjälp av det kinesiska folkets skattepengar.

http://clearwisdom.net/emh/articles/2006/8/12/76750.html