Falun Gong-utövare i Ryssland gripna i samband med kinesiskt toppbesök
På banderollen står det: “Vi stödjer vänskap mellan ryssar och kineser men vi är emot förföljelse!” (Foto: Julia Tsigun/The Epoch Times)


Rysk polis har sedan lördagen 24 mars gripit åtminstone 22 Falun Gong-utövare som hållit fridfulla vädjanden framför den kinesiska ambassaden i Moskva i samband med den kinesiske ledaren Hu Jintaos besök.

De första Falun Gong-utövaren som arresterades var Surova och Gerlitz, båda 68 år. Senare på eftermiddagen den 24 mars arresterades andra Falun Gong-utövare mellan 21 och 33 år. Sex av utövarna var från Ryssland och två andra från Ukraina. Flera ryska utövare hålls i fängsligt förvar i polisstationen och polisen förbereder anklagelse mot dem.

Falun Gong är en form av meditation och qigongövningar som förbjöds av det kinesiska kommunistpartiet (KKP) 1999. Sedan dess har anhängarna till denna fridfulla qigongmetod blivit utsatta för förföljelse av den kinesiska regimen vilket föranlett att tusentals Falun Gong-utövare hamnat i fängelser, tvångsarbetsläger och hjärntvättscenter. Förföljelsen och cynismen mot Falun Gong har gått så långt att man till och med använder Falun Gong-utövare som levande organbanker för transplantationer för rika utlänningar (se China’s New Regulation Exposes Organ Removal From Live Minors, http://www.epochtimes.se/koncentrations-och-arbetslager.html)

Enligt en Falun Gong-utövare krävs inget tillstånd om man ensam vädjar framför ambassaden. Utövare samlas därför inte framför ambassadbyggnaden som en grupp utan håller sig åtskilda från varandra.

Syftet med aktiviteten var att protestera mot den brutala förföljelsen som pågår mot Falun Gong av den kinesiska kommunistregimen och höja medvetenheten om kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Kina. Utövare har hållit liknande individuella protester sedan flera år tillbaka.

Efter den första ronden av gripanden förhördes tre utövare och anklagades för att ha stört ordningen. De andra släpptes senare utan någon anklagelse efter en till tre timmars arrest.


Rysk polis motar bort en demonstrerande Falun Gong-utövare från området framför den kinesiska ambassaden i Moskva. (Foto: Julia Tsigun/The Epoch Times)

Rysk polis motar bort en demonstrerande Falun Gong-utövare från området framför den kinesiska ambassaden i Moskva. (Foto: Julia Tsigun/The Epoch Times)

Enligt polistjänstemannen Kulagin Alexander Vladimirovich var orsaken till arresteringen klagomål från den kinesiska ambassaden att utövare stört dem under arbetet. Polistjänstemannen hänvisade också till Wienkonventionen, där man kan arrestera ryska medborgare ifall de stör utländska diplomatiska tjänstemän.

Alla Khegai som bevittnade protesten och deltog i den sade att utövare var utspridda i området. Några av dem satt fridfullt och mediterade medan andra satt på bänkar runt om i området. Det hördes inget oljud förutom när ryska poliser var där och patrullerade.

– Det fanns inget störande i vårt beteende. Att använda Wienkonventionen som grund för arresteringen var ett mycket dåligt argument. Vi kunde i själva verket se omkring 10-15 civilklädda kinesiska tjänstemän gå omkring i området och peka på utövare till den ryska polisen för att arrestera dem, sade Khegai.

Närhelst Falun Gong-utövare försökte komma närmare byggnaden för att hålla upp en banderoll kom polisen och tvingade dem tillbaka och försökte fösa dem tillsammans med avsikten att kunna anklaga dem för olaglig gruppaktivitet, fortsatte Khegai.

– Senare sent på eftermiddagen var det en kinesisk delegation som skulle anlända, så spänningen ökades omedelbart. Vi gick över till den andra sidan av dammen och satt i meditation, men polisen tvekade inte att gå hela vägen dit för att arrestera och föra iväg oss i deras bussar, sade Tamara Kim, en annan deltagare vid protestaktionen.

Efter att Falun Gong-utövare tillbringat några timmar i arrest fick de flesta gå därifrån utan att förhöras eller vara anklagade för någonting eftersom uppdraget med att få bort dem från området hade slutförts, sade Kim.

Samtidigt vid det officiella öppnandet av 2007 ”The Year of China” i Ryssland, arresterades Epoch Times reporter Svetlana Kim av tjänstemän från Rysslands federala säkerhetsservice. Polisen förde iväg henne från utställningscentret i staden Krokus där hon rapporterade om händelsen och man satte henne i arrest i en polisstation.

Översatt och sammanställt från dessa artiklar:
http://en.epochtimes.com/news/7-3-26/53387.html
http://en.epochtimes.com/news/7-3-26/53324.html