Falun Gong fortsätter kamp för protestplats
Sophia Bronwen talar vid en presskonferens utanför den kinesiska ambassaden i Vancouver på onsdag. (Foto: Christine Liao / The Epoch Times)


Falun Gong-utövare i Vancouver kämpar för att rädda sin protestplats vid det kinesiska konsulatet på Granville Street efter att British Colombias högsta domstol i torsdags beordrade dem att röja platsen inom en vecka.

Domstolen fastställde staden Vancouvers ansökan om ett föreläggande att ta bort hyddan och skyltar som varit en del av Falun Gongs ”dygnet-runt-vaka” vid konsulatet sedan 2001.

Men gruppen har överklagat och i ett försök att hålla vakan igång tills överklagandet avgörs har de genom sin advokat, Clive Ansley, lämnat en ansökan till domstolen om att få skjuta upp rättegången som hålls på fredag.

Falun Gong säger att platsen bidrar till att öka medvetenheten och vittna om de tiotusentals människor som har torterats och mördats sedan den kinesiska regimen förbjudit den andliga metoden i juli 1999.

Den ”blåa väggen” längs konsulatets staket består av affischer som kräver ett slut på förföljelsen, skildringar av tortyrmetoder som används i arbetsläger i Kina och bilder av mördade utövare.

– Platsen utgör ett monument över de mänskliga rättigheterna som staden borde vara stolt över och det har betraktats som ett sådant av folk med samvete och av människorättsaktivister, säger Falun Gongs talesman Sue Zhang.

När Fred Muzin, fd provinsordförande för en fackförening vid stadens sjukhus, talade vid mötet sade han att undanröjande av platsen ”urholkar demokratin.”

– När regeringar, som den kinesiska regeringen, massakrerar människor, när de mördar människor för att stjäla deras organ, är det mycket viktigt att världssamfundet avslöjar de grymheter som pågår. Om inte, då har vi inte ett civilt samhälle.

Stromberg-Stein noterade i domen att hon accepterade att fd borgmästaren Sam Sullivan ville få bort byggnationen 2006 ”som en del av hans allmänna ordningsagenda” och inte ”på grund av känsligheten hos den kinesiska regeringen.”

Arvay och Ansley hade hävdat att Sullivan ville få byggnationen bort på order av den kinesiska regimen och att det kinesiska konsulatets tjänstemän hade utövat påtryckningar på Sullivan för att bli av med protesterna.

En rapport skriven av en kinesisk spion verksam i Kanada antydde, att till följd av framgångsrik lobbying från Peking, hade den kanadensiska regeringen pressat staden Vancouver att ta bort protestplatsen. Detta är enligt ett uttalande i juni 2005 av Hao Fengjun, en kinesisk avhoppare som sökt politisk asyl i Australien.

Falun Dafa-föreningen i Kanada har sagt att många städer i Kanada och runt om i världen med liknande skärmar utanför konsulat och ambassader har haft påtryckningar från kinesiska myndigheter.

I ett brev till borgmästaren och fullmäktige sade tidigare federala NDP-kandidaten Dale Jackaman att han hoppas att staden kommer att lämna ett ”lämpligt tillstånd” för att protesten kan fortsätta tills British Colombias hovrätt prövar fallet.

– Denna plats är en tydlig påminnelse till alla kanadensare, om inte till världen, att vi kan och står verkligen upp mot tyranni, förtryck och censur – något ojämförligt viktigare än verkställighet av en trottoars användning enligt förordningar, skrev Jackaman.

Trots att Vancouvers utövare hade lovat att fortsätta vaka tills förföljelsen av utövare i Kina avslutades, sade Zhang att gruppen kommer ”definitivt att följa det slutliga beslutet av det kanadensiska rättsväsendet.”

– Vi har alltid lovat att följa lagen och foga oss efter domstolsbeslut. Det har inte skett någon ändring i denna ståndpunkt, säger hon.

Ansley hoppas domstolen kommer att låta dem stanna kvar.

– Jag är optimistisk. Jag tror att vi uppfyller alla de villkor som krävs för att vi får stanna kvar under dessa förhållanden.