Falun Gong - förföljelsen tilltar inför OS
Falun Gong-utövare berättade på Mynttorget i Stockholm om den inför OS tilltagande förföljelsen av utövarna i Kina. (Foto: Epoch Times/Emil Almberg)


På Mynttorget i Stockholm demonstrerade på lördagen ett 30-tal personer mot den fortsatta förföljelsen av Falun Gong i Kina. Med OS i antågande har gruppens informationscenter tagit emot allt fler rapporter om arresteringar.

Till stillsam musik visades qigong-metodens meditativa övningar upp samtidigt som Malin Nordstrand, representant för den svenska Falun Dafa-föreningen, informerade om läget i Kina.

– Mindre än tre veckor är kvar till de olympiska spelens öppningsceremoni i Peking och Kinas säkerhetspolis arresterar Falun Gong-utövare i ännu större omfattning än tidigare. Bara i Peking har hundratals arresterats och dussintals har utan rättegång dömts till arbetsläger.

Enligt Nordstrand får
gruppens informationscenter i New York regelbundet in rapporter om ”dörr-till dörr eftersökningar” och arresteringar av metodens utövare. Enligt en sammanställning har minst 8 037 utövare arresterats under de senaste månaderna. Under juni arresterades 1 819 personer.

– Av regimen i Kina kräver vi ett omedelbart frisläppande av alla Falun Gong-utövare. Till Sveriges regering och politiker vädjar vi om att agera kraftfullt och öppet mot förföljelsen. Vi ber samtidigt medier som är stationerade i Kina, och särskilt i Peking, att undersöka den nya vågen av arresteringar, fortsatte hon.


Ett ögonvittne till förföljelsen av Falun Gong i Kina berättade om sina erfarenheter för dem som passerade Mynttorget i Stockholm på lördagen. (Foto: Epoch Times/Emil Almberg)

Ett ögonvittne till förföljelsen av Falun Gong i Kina berättade om sina erfarenheter för dem som passerade Mynttorget i Stockholm på lördagen. (Foto: Epoch Times/Emil Almberg)

Det var för precis nio år sedan, den 20 juli 1999, som det kinesiska kommunistpartiet inledde förföljelsen av Falun Gong och dess utövare. Enligt gruppens representanter kan utövare i Kina som inte tar avstånd från metoden riskera att bli uppsagda från sina jobb, förnekas utbildning, drivas bort från sina hem, skickas till arbetsläger, torteras och misshandlas.

I mars 2006 kom rapporten Bloody Harvest, författad av den före detta kanadensiske departementschefen David Kilgour och den kanadensiske människorättsadvokaten David Matas. Enligt rapporten genomfördes mellan åren 2001 och 2005 omkring 41 500 organtransplantationer i Kina vilka saknar ”förklarade källor” Enligt rapporten kommer organen till dessa operationer från levande Falun Gong-utövare som använts som ofrivilliga donatorer och som efter transplantationerna kremerats.