Falun Gong: Elva års förföljelse uppmärksammades i Stockholm
Mynttorget var fyllt av människor som ville veta mer om Falun Gong och vad som händer med utövarna i Kina. (Foton: Veronica Örfelth, Epoch Times)


Ett fridfullt lugn spred sig över området där ett femtiotal personer samlats i Stockholm för att uppmärksamma dagen för elva år sedan då qigong- och kultiveringsmetoden Falun Gong förbjöds i Kina. Den 20 juli 1999 var startskottet för en  förföljelse som än idag är högst påtaglig i Kina såväl som utomlands.

Manifestationer hölls på Mynttorget i Gamla stan och utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Demonstration av Falun Gong-övningarna varvades med musikunderhållning, sång och tal. Utanför Kinas ambassad hölls flera tal på kinesiska, riktade till ambassadpersonalen på andra sidan muren av höga träd, buskar och betongväggar. Det talades till dem som om de stod och lyssnade på manifestationen, och kanske gjorde de det också.

En av de deltagande var Anders Eriksson från Strängnäs, som utövat Falun Gong sedan 1996. Med mjuk musik och Falun Gong-övningar i bakgrunden frågade Epoch Times vad det är som gör att Falun Gong kan uppfattas som ett hot av den kinesiska regimen. Efter att ha grunnat på frågan en stund sade han:

– Jiang Zemin bestämde att Falun Gong skulle förföljas och sedan blir alla tvungna att följa det, de indoktrineras mer och mer. Det tycker jag man tydligt kan se – hur det indoktrinerats. De äldre vet att det är ett propagandaspel, men de yngre känner inte till historien.

Anders tror att regimens maktbegär är en av orsakerna bakom förföljelsen av Falun Gong.

Vasilios Zouponidis pratade om den omfattande organhandeln i sitt tal. Han berättade att hundra tusentals utövare hålls fängslade i arbets- och koncentrationsläger, och det finns starka bevis för att Falun Gong-utövare i dessa koncentrationsläger berövas vitala organ som sedan säljs i ekonomiskt vinningssyfte. Han bad åhörarna att skriva på en petition till Sveriges regering med vädjan om att de ska kräva ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Fem ungdomar fanns bland dem som kom för att läsa på utställningens skyltar på Mynttorget. Tre av dem hade kinesiskt ursprung och de två svenska undrade om de fick skriva på namninsamlingen en gång till, de hade skrivit på för några veckor sedan på en annan plats. Det fick de inte göra, men de fick med sig fina handgjorda lotusblommor som utövarna hade tillverkat för att ge bort.


Lei Wang, ordförande i den Nordiska Föreningen för Falun Dafa deltog på maifestationen utanför det kinesiska konsulatet i Göteborg. (Foto: Lilly Wang/ Epoch Times Sverige)

Lei Wang, ordförande i den Nordiska Föreningen för Falun Dafa deltog på maifestationen utanför det kinesiska konsulatet i Göteborg. (Foto: Lilly Wang/ Epoch Times Sverige)

Även i Göteborg hölls en manifestation för att uppmärksamma årsdagen av förföljelsens början. Lei Wang som  själv utövat Falun Gong sedan 1994, är ordförande i den Nordiska Föreningen för Falun Dafa. Hon har varit med och demonstrerat framför Kinas konsulat och ambassad i Sverige och utomlands den 20 juli varje år sedan förföljelsen inleddes.

– Det är en viktig dag. Varje år står vi här för med våra hjärtan säga att den hemska förföljelsen måste stoppas, sade Lei Wang.

Hon berättade att Falun Gong-utövare fortfarande torteras i Kina, många har blivit hemlösa, och barn förlorar föräldrar då många har dött av tortyren.

– Elva år har gått sedan förföljelsen började och det har inte blivit bättre, men kommunistpartiet har blivit bättre på att dölja sina brott.

Men Lei är hoppfull för Kinas framtid.

– Mer folk får veta sanningen, och det finns en kraft i det, och kommunistpartiet avslöjar sin ondska. Kineser i Kina förstår mer och mer, miljontals människor har lämnat partiet. Så kommunistpartiet tappar makten. Det är samma som hände med Berlinmuren – den kan falla när som helst, sade Lei Wang.

Mer information om förföljelsen av Falun Gong och Kinas handel med vitala organ från samvetsfångar:

www.falungonginfo.net

http://organharvestinvestigation.orgWet He, William, Emma, Haru, och Sakil kom till Mynttorget för att skriva på petionen och läsa på informationstavlorna. Till det kinesiska folket ville de förmedla ”Falun Dafa is Good”, som det stod på den blomma de just fått.


En Falun Gong-utövare i meditation vid den kinesiska ambassaden i Stockholm på tisdagsförmiddagen.

En Falun Gong-utövare i meditation vid den kinesiska ambassaden i Stockholm på tisdagsförmiddagen.