Falun Dafas 20-årsjubileum firades i New York
Dag Hammarskjold Plaza var fylld av människor som hade rest från världens alla hörn för att fira Falun Dafa-dagen. (Foto: Epoch Times)


Det var ett udda inslag framför FN:s högkvarter i New York nu i veckan – men var under 1990-talet en vardaglig syn över hela Kina. Hundratals människor i rader som mediterade.

Hundratals Falun Dafa-utövare mediterar utanför FN-byggnaden i New York City.

”[Falun Gong] är…den största andliga rörelsen i Asien idag. Det finns ingenting som ens kan jämföras med den i fråga om mod och betydelse”, sade Mark Palmer, före detta amerikansk ambassadör i Ungern och styrelsemedlem i Freedom House, för tio år sedan.

Den 13:e maj är det exakt 20 år sedan metodens grundare Li Hongzhi höll sin första officiella föreläsning om Falun Dafa i en skola i Changchun i nordöstra Kina. Metoden har rötter som sträcker sig tusentals år tillbaka, enligt Falun Dafa Information Center (FDIC). I början av 1999 fanns det 100 miljoner människor, enbart i Kina, som utövade Falun Dafa.

Metoden spreds till resten av världen och finns nu i över 70 länder, enligt FDIC. Utanför FN-byggnaden fanns utövare från Sverige och övriga Europa, liksom Mellanöstern, Afrika, Australien och Asien och Nordamerika.

Falun Dafa-utövare försöker leva efter principerna sanning, medkänsla och tålamod. Metoden tillämpas i det vardagliga livet och består av fem meditativa övningar och en lära som beskrivs i boken ”Zhuan Falun”.

– Även om Falun Gong är en del av en uråldrig tradition menar tiotals miljoner människor runt om i världen att den är idealisk nu i modern tid, säger Erping Zhang, talesman för FDIC.


Koreanska Falun Gong-utövare i traditionella dräkter mediterar utanför FN-byggnaden i New York City den 11:e maj. (Foto: Epoch Times)

Koreanska Falun Gong-utövare i traditionella dräkter mediterar utanför FN-byggnaden i New York City den 11:e maj. (Foto: Epoch Times)

– I Falun Gong finner vi inte bara en metod från buddhaläran som ger oss hälsa, lugn och visdom. Det är ett sätt att komma tillbaka till våra ursprungliga sanna jag och få kontakt med vår goda gudomliga sida igen.

För Bill Xie, 42-årig fotograf från Kina som fått visum till USA, var det viktigt att vara med vid firandet i New York. Xie sade att Falun Gong gett honom många bra saker, så som:
– Hälsa till ”sinne och själ” och en rening av kroppen.

Bill Xie började utöva metoden 1995 när han var 25 år. Hela familjen började och alla märkte av de positiva effekterna, såsom fadern som haft en kronisk sjukdom. Kina var då en väldigt annorlunda plats att bo på, sade han.
– Väldigt många dåliga människor blev goda.

Efter att förföljelsen började 1999 förändrades Kina, sade Xie. Liksom många andra arresterades och torterades hans tvillingbror av regimen i dess strävan att få utövare att sluta med utövningen. Brodern satt fängslad i åtta år. Efter frisläppandet lyckades han fly till Thailand och väntar nu på ett sista besked innan han kan återförenas med sin bror i USA.

Rajna Jollie från Australien berättade om hur Falun Dafa förändrat henne:
– Jag är en trevligare person nu, mer omtänksam och mindre självisk.

För Georgi Pleshko, 30 år, från Sofia i Bulgarien har utövningen av Falun Dafa och ett liv i enlighet med principerna sanning, godhet och tålamod gett honom svar på livets stora frågor.

– Jag kan förstå allting. Vad livet och mitt syfte är. Varför människor gör som de gör, sade Pleshko.

Deepak Yadav kommer från Indien och skrattar åt det liv han levde innan han började med Falun Gong.

– Då ljög jag hela tiden, sade han.
När Yadav läste ”Zhuan Falun” förändrades han:
– Jag förstod hur bra det är att ha de här principerna i hjärtat.

Den vän som lärde honom metoden hade tidigare stora problem med alkohol och droger. Vännens föräldrar hade hört talas om Falun Dafa och skickade honom för att lära sig. Föräldrarna kunde inte tro sina ögon när de såg förändringen.
– De hade aldrig sett killen så lugn och han förstod att han skulle sluta med droger och drickande, sade han.

I Indien är Falun Gong nu så populärt att det lärs ut i skolorna, säger Yadav.
– Det har man gjort i åtta eller nio år. Många skolor har börjat med metoden och den utövas dagligen.

En universitetslärare från Iran, vars folk lider av förtryck, kom till firandet i New York. Av rädsla för att bli förföljd i hemlandet kan hon inte lämna sitt namn.

Falun Gong har gjort mig starkare. Jag kan lättare hantera livet med visdom och förstå vad som är rätt och fel, sade hon.
Det hjälper henne att behålla lugnet i ett land som kontrolleras av rädsla.

Benny Brix, före detta universitetslärare, kom från Danmark.
– På ytan ser jag ut som mig själv, men jag är helt omvandlad, sade han och syftade på hur häftigt humör han brukade ha förut, innan han började med Falun Gong.
– Nu har jag väldigt lätt att hantera konflikter. Jag har förändrats mycket, sade han.

I samlingen fanns också en grupp koreanska kvinnor i traditionella pastellfärgade dräkter.

Min kropp har inte alltid varit frisk, men efter att jag började utöva har jag god bra hälsa, sade Zhang Shuk med hjälp av en tolk.
Tillsammans med hundra andra koreanska utövare kom hon till firandet.


Utanför FN-byggnaden i New York City ses två Falun Gong-utövare hålla en banderoll med principerna för den andliga metoden: sanning, medkänsla och tålamod. I bakgrunden mediterar  hundratals utövare. Händelsen är en del av firandet av 20-årsdagen sedan introduktionen av Falun Gong i Kina. (Foto: Epoch Times)

Utanför FN-byggnaden i New York City ses två Falun Gong-utövare hålla en banderoll med principerna för den andliga metoden: sanning, medkänsla och tålamod. I bakgrunden mediterar hundratals utövare. Händelsen är en del av firandet av 20-årsdagen sedan introduktionen av Falun Gong i Kina. (Foto: Epoch Times)

– Falun Dafa har gett mening till livet. Jag har hittat frid och lugn i mitt inre, sade hon.

Kvinnan kommenterade korruptionsskandalerna och bytena av ledarskap som nu sker i Kina:
– Kineserna har ett talesätt ”gott belönas med gott och ont med ont”. När tiden är inne blir det dags för återbetalning.

Utanför FN-byggnaden framfördes drakdans och sång. Händelsen markerade starten på en helg med aktiviteter som innehöll en parad, uppvisningar av Falun Dafas övningar och en vaka utanför det kinesiska konsulatet.

Erping Zhang sade att aktiviteten är ett firande, men tillade med allvar i rösten:
– Det är ett tillfälle att kasta ljus över hur Falun Gong-utövare i Kina får möta fängelse och tortyr bara för att de håller fast vid samma andliga väg som vi firar öppet här i New York.

Översatt från engelska.