Falun Dafa-dagen firades
På Falun Dafa-dagen kunde man prova på övningarna i Göteborg. (Foto: Anders Eriksson/Epoch Times)


Falun Dafa-dagen uppmärksammades idag på flera håll i Sverige och övriga världen. Utövare av  Falun Dafa har firat dagen i flera år och det är 17 år sedan som meditationsmetoden började läras ut till allmänheten. 

– Det har varit jättebra här idag, vi har haft tur med vädret, inte en droppe har kommit, berättar Anna Bender som hade kommit med flera vänner från Falun Dafa (även kallad Falun Gong) till Bältespännarparken i centrala Göteborg.

Ett tält hade rests nära promenadstråket som utgår från Kungsportsplatsen och leder fram till Götaplatsen. Det är ett populärt stråk som kantas av allehanda försäljare, restauranger och kaféer. Några personer visar övningar i bakgrunden och vid ett bord kan man även lära sig att vika blommor.

– Det är väldigt många som varit intresserade, och även många har även provat på övningarna, och flera har provat på att vika en lotusblomma; en hoppets blomma, berättar en nöjd Anna Bender som själv utövat Falun Gong sedan starten i Sverige 1995.

Men hinner man lära sig att vika en lotusblomma på en så kort tid?

– Jodå, det är jättelätt att lära sig, säger Anna Bender.

Hon förklarar om lotusblomman, som hon har lärt både barn och vuxna att vika:

– Det är en fantastisk blomma, den växer i dyn där det är som mörkast, där man inte tror att något kan växa. När det kommer ett litet frö, börjar det gro, man får ha mycket tålamod, men när det väl gror så är det väldigt växtkraftigt. Det drar sig upp mot ljuset och slår ut till en vacker ren blomma.

Vad betyder Falun Dafa-dagen för dig?

– Ja, det är en fantastisk dag, Falun Dafa innebär ju att man tror på sanning, godhet och tålamod, avslutar Anna Bender.

Väninnan Margareta Nordh från Göteborg stod och pratade med folk, och berättar att ”det känns jättefint att vara med här”.

– När man börjar prata med folk, då händer det saker, som en man från Iran: Han sade att det var en tillfällighet att han kom förbi och han tyckte att just detta som jag berättade om kultivering, att förädla sig, var mycket intressant, han tog en folder och skulle läsa den hemma, det är faktiskt väldigt roligt, säger Margareta Nordh.

Hon berättar också att en svensk man hade kommit förbi och stannade en bra stund och tog flera bilder, som han skulle ha med på sin blogg.

Margareta Nordh har utövat Falun Gong i många år, och berättar lite om vad hon upplevt med att utöva metoden.

– Hälsan har blivit bra förstås, jag mår bättre, och har släppt många rädslor, jag vågar till exempel stå här och berätta för människor, säger Margareta Nordh skrattande.

Den lugna musiken genljuder i öronen när folk passerar förbi gruppen med ett tiotal personer i Bältespännarparken, där de visar sina långsamma övningar och meditationen.

Falun Dafa-dagen uppmärksammades med liknande aktiviteter även i Stockholm, Malmö, Linköping och på andra platser i Sverige, likaså globalt av miljoner människor, då metoden utövas i omkring 120 länder idag.

Enligt Falun Dafa informationscenter fick qigong- och meditationsmetoden Falun Dafa flera utmärkelser i Kina under de första åren. Och metoden spred sig över hela Kina och vid början av 1999 (enligt regeringens undersökning) hade antalet utövare vuxit till över sextio miljoner. Det kinesiska kommunistpartiet började i juli 1999 en kampanj med olagliga arresteringar, våld, och hatpropaganda med avsikten att utplåna metoden. Således började en omfattande förföljelse som pågår än idag.