Falskt rabiesvaccin i Kina gavs till 227 personer
(China Photos/Getty Images)


Polisen i Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina har avslöjat att falskt rabiesvaccin injicerats i 227 personer. 29 av dem är från Sichuanprovinsen och 198 från Heilongjiangprovinsen. Många av offren är barn mellan två och fjorton år. I pengar är över en miljon yuan (ca 900 000 kr) inblandat.

Enligt rapporterna sa den allmänna säkerhetsbyrån i Harbin den 2 augusti att de gripit fyra av de misstänkta och att de återfört dem till Harbin från Sichuan den 31 juli. De åtalade anklagas för att ha använt destillerat vatten, stärkelse och andra billiga ingredienser för att tillverka och sälja 67 olika slags falska läkemedel, däribland ett rabiesvaccin, proteinserum och miconazolnitrat.

Enligt en polisman från Harbins allmänna säkerhetsbyrå började de att sälja falskt rabiesvaccin i mars i år. De köpte 600 lådor med falskt rabiesvaccin från källor i Harbin för cirka 60 yuan (ca 50 kr) per låda. Sedan sålde de det falska vaccinet vidare till andra anklagade personer för dubbla priset. De falska läkemedlen såldes sedan till läkare i små städer i Sichuan. Patienter som fått falskt vaccin tas för närvarande om hand om av lokala sjukhus.

Översatt från