Falskt kinesiskt fårkött var ankkött med giftiga kemikalier
Ankkött badades i potentiellt cancerframkallande kemikalier och fårfett, så att det skulle kunna säljas som fårkött, vilket man kan ta mer betalt för. Händelsen är den senaste matskandalen i Kina. (Foto: Weibo.com)


Ett gäng ska enligt uppgift ha processat ankkött med giftiga tillsatser och sedan sålt det som fårkött till restauranger i Kina, innan polisen kom på det och grep dem, enligt statliga kinesiska medier.

Sammanlagt greps 34 personer, och mer än 40 ton giftigt kött, 10 ton ister, 500 kilo tillsatser och omkring 30 miljoner yuan (ungeför lika mycket i svenska kronor) beslagtogs, enligt Beijing Times. Gömman upptäcktes vid en fabrik i Liaoningprovinsen i nordöstra Kina.

När polisen genomsökte fabriken hittade man ankkött som låg dränkt i en blandning av kemikalier och fårfett, enligt statliga China Daily.

Köttet innehöll enorma mängder natriumnitrit, mer än 2 000 gånger den lagliga mängden. Det kan reagera med aminer och amider och bilda cancerframkallande ämnen. Dessutom innehöll det tungmetaller. Enligt China Daily innehöll köttet 8,7 gram natriumnitrit per kilo, och 3 gram kan döda en vuxen människa.

Marknadsvärdet på fårkött ligger på mellan 33 och 50 yuan per kilo, vilket är högre än ankkött. Gänget sålde falskt fårkött till mindre än halva marknadspriset till mindre och mellanstora restauranger, som handlade inför det kinesiska nyåret, rapporterade statliga Central News Agency.

– Det är en öppen hemlighet inom branschen. Riktigt fårkött är för dyrt. Vi tjänar inga pengar om vi använder äkta kött, sade Li Chenquan, som driver en restaurang i Shenyang till tidningen.

De misstänkta i det aktuella fallet hade sålt mer än ett ton av det giftiga köttet till restauranger och distributörer, enligt statlig kinesisk radio.

En lokal myndighetstalesman, Yu Shaoming, sade til China Daily att ”fabriken har en giltig licens, men de bedriver underjordisk verksamhet.” Myndigheterna hade undersökt fabriken tidigare, men de hade inte funnit några oegentligheter då.
– De är väldigt förslagna, sade Yu.

Polisen har uppmanat allmänheten att hålla utkik efter fårkött som säljs till för låga priser.

Beslaget av ankkött
är ännu en pinsam historia för Kinas redan problematiska livsmedelsindustri.

På senare år har skandaler med giftiga mjölkprodukter, kycklingar som matats med giftiga kemikalier, ”rännstensolja” och andra saker lett till kritik från den kinesiska allmänheten.

Översatt från engelska