Falskmyntare fast efter macklarm
(Foto:AFP/Tengku Bahar)


Några falskmyntare försökte förgäves prångla ut hemgjorda femtiolappar till ett par bensinstationer i Örebro. Mackpersonalen ringde polisen och i natt anhölls tre misstänkta sedan ett stort antal falska sedlar hittats.

– Sedlarna var visserligen välgjorda med fram- och baksidor tryckta på rätt håll. Men de var kopierade på vanligt papper, något som väckte misstänksamheten, säger kommissarie Anders Wallin vid Örebropolisen till TT natten till söndagen.

Troligen hade sedelförfalskarna dessutom som original använt den gamla sedeltypen utan det band av metallfolie som finns på de nya femtiolapparna. Folien tillsammans med flera andra säkerhetsåtgärder på de senaste sedlarna försvårar förfalskning.

Det första larmet om de falska sedlarna fick polisen i fredags kväll från en bensinmack. Ett par män nekades att handla för sina femtiolappar, varför de tog sedlarna och försvann i en bil. Mackpersonalen tog registreringsnumret på bilen och lämnade det till polisen.

Försöket upprepades på lördagskvällen i en annan Örebromack, men också där vägrade personalen att ta emot sedlarna, vände sig till polisen och lämnade registreringsnummer på en bil som männen använt.

Senare på lördagskvällen fick en polispatrull i stadsdelen Brickebacken syn på en personbil med samma registreringsnummer som personalen på de två mackarna uppgett. I bilen satt tre unga män.

– Vi gjorde husrannsakan i bilen
där vi fann både färdiga sedlar och en tjock bunt med upptryckta ark med sedlar som inte klippts isär än, säger Wallin.

– Dessutom hade en av männen några falska 500-kronorssedlar på sig.

Männen som tidigare gjort sig kända för annan brottslighet greps av polispatrullen.

– Det är inte ofta vi lyckas gripa någon för förfalskning av pengar, noterar Wallin belåtet.