“Falska tiggare” upprör i Kina
Telefoner och klockor som tillhör de fyra män som tiggde om pengar på gatan i staden Chongqing, uppvisade på den lokala polisstationen. De fyra männen greps av polis efter en anmälning om svindleri från en lokalinvånare, 6 december 2014. (Skärmdump/Chongqing Evening News)


Den 6 december greps fyra män på gatan i den kinesiska megastaden Chongqing av polisen efter att en lokalinvånare hade anmält dem för att ha svindlat till sig pengar. Polisen upptäckte att de fyra “tiggarna” var bluffmakare, som inte alls var fattiga. En av dem gick till och med omkring med en iPhone 6 Plus, den dyrare och större lyxvarianten av iPhone 6, som kom ut nyligen.

De fyra männen låtsades vara fattiga migrantarbetare som inte hade råd med tågbiljetterna hem till nyårsfirandet, och därför sökte hjälp av folk på gatan. De vann somligas medlidande, och fick in en del pengar, medan några andra misstänkte dem för svindleri och anmälde dem till polisen.

På polisstationen erkände de fyra männen att de var bönder från Anhuiprovinsen i östra Kina, som hade köpt flygplansbiljetter till Chongqing bara för att gå och tigga.

Förutom att de hade snygga kläder, dyra klockor och ringar, så hade alla tre männen den senaste iPhonen, och en av dem hade, som sagt, till och med lyxmodellen.

Under de åtta dagar som de fyra männen tiggde på gatorna i Chongqing tjänade de ihop 800 yuan vardera (ungefär lika mycket i svenska kronor) utöver sina dagliga utgifter. Det kanske inte låter så mycket, men en genomsnittlig riktig migrantarbetare hade 2012 en månadslön på bara drygt 2 000 yuan, enligt Kinas nationella statistikbyrå.

Nyheten har lett till mycket diskussioner på internet, där de flesta fördömer det falska tiggeriet och beklagar sig över hur pass vanligt det har blivit i Kina. Många nätanvändare uttrycker besvikelse över det förlorade förtroendet och den sjunkande moralen, och en del kräver till och med fängelse för falskt tiggeri.

Somliga uttalanden visade också hur detta undergräver folks förtroende för dem som verkligen måste tigga för att överleva.

“Jag kommer aldrig att ge pengar till tiggare mer”, skrev exempelvis användaren “Trash man”.

Användaren “Cell phone user” från staden Haikou skrev: “Sådana handlingar borde verkligen straffas hårt. Det gör folk mer och mer likgiltiga, och de som verkligen behöver hjälp förlorar möjligheter att få det.”

Andra såg dock inget felaktigt i männens handlande. “Det väl finns ingen lag som förbjuder tiggare att åka flygplan eller använda dyra mobiltelefoner?” kommenterade användaren “Lyhhyh”.