Falska militärer svindlade till sig miljoner i Kina
Kinesiska militärdelegater anländer till ett sammanträde i den Nationella folkkongressen i Peking den 9 mars 2010. En grupp kineser etablerade ett falskt militärhögkvarter och lurade till sig motsvarande omkring 32 miljoner kronor från 18 byggföretag på tre månader. (Foto: Liu Jin / AFP/GettyImages)


En grupp kineser som låtsades vara höga officerare satte upp ett falskt huvudkontor i en stad i östra Kina, och lurade till sig 32 miljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) från 18 byggföretag inom tre månader, enligt statliga nyhetsmedier.

Ett militärkontor med namnet ”Östra Kinas stiftelse för strategisk försvarsberedskap” sattes i tysthet upp i staden Penglai i Shandongprovinsen i februari, enligt statsstyrda Qilu Evening News.

Gruppen, med bara några tiotal anställda, spenderade över en miljon yuan i hyra för ett kontor, och anlitade säkerhetsvakter för att stå utanför kontoret, iklädda kamouflageuniformer, som soldater.

Kontoret var utrustat med en falsk varningsskylt "Militärt område, tillträde förbjudet" vid grinden, och en stor skylt med en partislogan, "Följ partiets instruktioner, försvara territorialvattnen”, ovanpå kontorsbyggnaden.

Flera ledare i gruppen hade falska titlar som lät alldeles äkta, som löjtnant i den Centrala militärkommissionen, överste och chef för Centrala partiskolan, och liknande.

Stora säkerhetsdepositioner

Gruppen gick med sina falska militära titlar och sökte upp byggföretag att samarbeta med för att bygga en träningsbas för militären, inklusive en skjutbana, sjukhus, museer och andra militära byggnader.

Samtidigt som gruppen gav byggföretagen rätt att utföra byggprojekten begärde de att de skulle lämna en stor summa pengar som säkerhetsdeposition. I april blev polisen kontaktad av en man vid namn Shi, som var ansvarig för ett företag som sysslade med markarbeten, då gruppen hade bett honom betala en deposition på 10 miljoner yuan i samband med att han fick ett kontrakt att utföra arbete åt dem.

Polisutredningen visar att ”Östra Kinas stiftelse för strategisk försvarsberedskap” inte existerar, och att gruppen är en bluff.

Falska bilder och handlingar

Polisen stormade högkvarterets kontor i maj och grep deltagarna. Kontoret inte bara såg ut som ett riktigt militärt högkvarter på ytan, det hade också falska militära identitetshandlingar, falska pappersdokument, och falska bilder av gruppens medlemmar i militäruniformer på väggarna.  

Även sättet som kontoret sköttes på följde strikt den militära ordningen. Ledaren beordrade till och med sina underordnade att lära sig att hemligstämpla dokument.

Några av de underordnade på kontoret hade anställts utan att vara medvetna om att det var en blufforganisation. En av de gripna trodde fullt och fast att hans chef vid Centrala militärkommissionen skulle rädda honom, enligt rapporten.

Kinesisk polis grep den siste misstänkte i augusti, och tre av de högsta ledarna för gruppen ska nu åtalas.