Falska identiteter ett allt större problem i Kina
En läsare läser av fingeravtryck på den franska ambassaden i Peking. Falska ID-kort, som en del av myndighetskorruptionen i Kina, är något som börjat uppmärksammas på senare tid. (Foto: Ed Jones/AFP/GettyImages)


Falska identiteter är något mycket vanligt i Kina, som ett sätt att kringgå olika regler. Men det är inte bara de rika och mäktiga som gör det, utan det här beteendet har spridit sig i hela samhället.

Ett färskt exempel är en polischef i Shanxiprovinsen som utreds för att ha haft åtta ID-kort i sin ägo. Korrupta tjänstemän avslöjas ofta på internet, och så var fallet även denna gång, men på ett oväntat sätt.

Det hela börjande när en kinesisk internetanvändare hittade en borttappad väska i Pekings tunnelbana. I väskan fanns olika dokument, ett brev och en USB-sticka som innehöll bilder på åtta falska ID-kort. I brevet hävdades att den biträdande polischefen, Fan Hongwei, använde åtta falska ID-kort för att dölja de stora pengasummor han förskingrade.

Efter att en kinesisk internetanvändare fått Fans identitet bekräftad på en myndighetssajt bestämde sig denne för att lägga ut allt material på nätet.

Det är fortfarande okänt vilka personerna var som skrev brevet. Men de kan mycket väl vara kolleger till Fan, eftersom man i brevet förtydligar att de flera gånger förgäves har anmält Fan till partiets lokala disciplinkommitté i Shanxiprovinsen.

Vid ett tillfälle när han var berusad hade Fan också sagt att han blev av med dessa anmälningar genom att muta Jin Daoming, disciplinkommitténs sekreterare.

Det är inga
problem för korrupta kinesiska tjänstemän att få ut falska ID-kort. Exempelvis hade Liu Tienan, tidigare chef för Kinas nationella energiadministration, 12 utländska pass när han greps. Han hade både australiensiskt och kanadensiskt pass, såväl som 12 flygbiljetter till olika destinationer både inom och utanför Kina.

Jun Aiai, ställföreträdande direktör för en lantbrukshandelsbank på häradsnivå, använde sina fyra ID-kort för att köpa 41 bostadshus, som bara var avsedda för förstagångsköpare. Huang Dong, rektor för en jordbruksskola i staden Zhaoqing i Guangdongprovinsen, använde tre falska ID-kort för att gifta sig med tre olika kvinnor, med vilka han fick fem barn.

Men även bland vanliga människor blir falska identiteter ett allt vanligare problem. I media har det på senare tid framkommit att de används för att få olika fördelar, skattefusk, kringgående av ettbarnspolitiken och så vidare.

Kinas id- och
bostadsregistreringssystem översvämmas av falska, felaktiga och duplicerade ID-kort, vilket innebär att myndigheterna undviker att lägga ut äktenskapsbevis och ägarinformation på nätet. Om sådan information offentliggjordes på nätet skulle det bli mycket svårare för korrupta tjänstemän att berika sig själva. Detta är också orsaken till att tjänstemän försöker förhindra att detta sker. 

Rapportering av Ren Zhong.