Falska ambulanser lurar patienter i Kina
Medicinsk personal sitter i en ambulans i Shanghai, 15 november 2010. Falska ambulanser har börjat dyka upp i Kina på senare år, vilket förvirrar patienter och även försätter dem i fara.(STR/AFP/Getty Images)


I Kina har falska ambulanser börjat dyka upp, som försätter patienterna i fara och utnyttjar dem ekonomiskt. Dessutom säljer anställda på larmcentralen nödsamtalsinformation till dessa falska operatörer, har det visat sig.

Hennes make dog nästan på vägen till sjukhuset när respiratorn i den falska ambulansen gick sönder, och han drabbades också av blödningar, eftersom personalen inte hade rätt utbildning och lyfte honom fel.

”Fordonen har sirener och ett rött kors på dem, så vanliga medborgare kan inte se att de är falska ambulanser”, sade Tang Kai, chef för fordonsavdelningen på ett sjukhus i Xinjiangprovinsen, enligt en artikel i statliga People’s Daily i januari.

Det har sedan framkommit att falska ambulanser konkurrerar med riktiga, och att personer som jobbar på nödnumret 120 sålde nödssamtalsinformation till dem, för 20 procent av den ambulansavgift som patienter i Kina måste betala, enligt nyhetsportalen Sina.

Sju personer har gripits av de kommunala myndigheterna för att ha sålt information på det här viset till ”piratambulanser”, enligt rapporteringen.

Byråkratiskt problem

Ett grundläggande problem är administrationen av licenser till ambulanserna, enligt en artikel i People’s Daily 2012. Det är nämligen så att åtskilliga myndigheter är inblandade.

Hälsobyrån hanterar ambulanssjukvårdare, byrån för offentlig säkerhet och transport skapar reglerna för hur man får göra om sitt fordon, prissättningsbyrån reglerar priserna, och industri- och handelsbyrån hanterar bedräglig affärsverksamhet. Men när ett problem, som en falsk ambulans som plockar upp patienter, kommer upp, då agerar ingen av dessa myndigheter.

De här problemen har plågat ambulanssystemet i flera år nu, enligt People’s Daily.

Extrem räkning

Medan olicensierade ambulanser är det värsta tänkbara fallet finns det även fall där människor får betala orimliga priser till de som kör ambulanserna.

En man vid namn Pang, från staden Liyang, i Jiangsuprovinsen i östra Kina, ringde 120 efter att han krockat med en annan bil, och hans tvååriga brorson hade skadats allvarligt.

När det lokala sjukhuset inte kunde ta hand om barnets skador kom det en ambulans från provinshuvudstaden Nanjing, som tog dem till ett militärsjukhus där, enligt Yangtze Evening News.

När Pangs familj skulle betala för färden krävdes de på 3 600 yuan (nästan 5 000 kr), men kvittot var bara på 1 600 yuan. Till sist gav utryckningspersonalen dem ett annat kvitto på 3 600 yuan, men det papperet såg inte officiellt ut. Familjen fick aldrig reda på vem som tog mellanskillnaden.

Rapportering av Frank Fang.