Fall av fågelinfluensa sprider sig i Kina
Den nya influensan H7N9 som spridit sig i Shanghai-regionen och Anhuiprovinsen är en allvarlig typ av influensa. Smittkällan tros vara fåglar. På bilden ser vi en försäljare av fjäderfän i sin butik.(Foto: AFP/Peter Parks)


Den dödliga influensan (H7N9) som började sprida sig i Shanghai-regionen och Anhuiprovinsen för ett par veckor sedan har nu upptäckts i Peking där en 7-årig flicka smittats. Även två personer i Henanprovinsen i centrala Kina har nyligen insjuknat.

Trots att kinesiska myndigheter förnekar smittspridning mellan människor så befarar medicinska experter att viruset kan mutera och att smittan kan spridas mellan människor.

Enligt kinesiska myndigheter har 51 personer insjuknat och 11 personer avlidit till följd av influensan. Smittkällan tros vara fåglar.

I Kina fortsätter man att försöka stoppa smittan genom att stänga marknader och avliva fåglar.

Enligt de kinesiska myndigheterna finns inga tecken på att influensan smittar mellan människor.

Men Masato Tashiro, chef för centret för influensaforskning på Japans nationella institut för infektionssjukdomar tror att viruset är farligare än så.

– Det finns abnormaliteter i H7N9-virusets DNA, vilket troligen gör det lätt för människor att smittas av det, sade han nyligen till Kyodo News.

En annan vaccinexpert från Kina, som ville vara anonym, har sagt att han tror att H7N9-viruset kan smitta mellan människor.

– Viruset har en latent period, och en patient utan symptom kan föra viruset vidare till andra, sade han.

Han tillade även att viruset smittar via andningsvägarna, och att ”människor som har nära kontakt med en patient kan infekteras bara genom att andas”, sade han till New Tang Dynasty Television (NTD).

Experten ifrågasätter även det antal bekräftade fall som myndigheterna rapporterat hittills, eftersom man inte rapporterar de fall som är endast misstänkta men inte bekräftade.

Spridningen av den nya influensan har fått smittskyddsmyndigheterna över hela världen att noggrant följa utvecklingen.

I Japan och Hongkong har flygplatserna vidtagit åtgärder för att hindra spridningen av viruset.

Hongkong övervakar noggrant fjäderfäuppfödningen och har stoppat införseln av levande djur från fastlandet.

Enligt svenska Smittskyddsinstitutet (SMI), håller USA på att anpassa viruset för att eventuellt kunna användas till vaccintillverkning.

I Sverige har sjukvården redan rutiner för behandling och SMI kan vara sjukvården behjälplig när det gäller diagnostisering av det nya viruset.

Enligt SMI följer smittskyddsmyndigheter i hela världen utvecklingen noga, men man har inte bedömt att det finns skäl till att agera i nuläget utöver det som redan görs i Kina.

”Det finns alltså inga varningar för att resa till Kina eller några speciella regler för vad man ska göra när man kommer därifrån.”, skrev Anders Tegnell vid SMI, i ett pressmeddelande i torsdags.

Källor: Smittskyddsinstitutet, The Epochtimes, SVT.

Fakta om influensavirus A (H7N9)

  • Ytstrukturerna H och N på influensavirus bestämmer vilka celler som kan infekteras, och det är mot dem vi blir immuna när vi haft influensa eller vaccinerats. Det finns totalt 16 H och 9 N på ytan av influensavirus hos fåglar, och ofta uppkommer nya kombinationer av dessa.
  • Den kombinationen A (H7N9), som nu hittats i Kina har inte tidigare smittat människor. Därför kan den utgöra ett pandemihot eftersom ingen är immun mot denna typ av influensa. Men för att ett influensavirus ska kunna orsaka pandemi måste det anpassa sig till att smitta effektivt från människa till människa alltså, via de övre luftvägarna.

Källa: Smittskyddsinstitutet