Fågelsång lugnar sjuka barn
Att lyssna på fågelsång kan hjälpa barnen att känna sig lugnare vid behandlingar på sjukhus. (Foto: Martin Bernetti/AFP)


Många stora poeter har hyllat fåglars sång och visst är det något speciellt med att vakna till fåglars kvitter. Nu har det visat sig att fågelsång också kan lugna barn när de ska få sprutor och behandlingar på sjukhus.

Vid ett konstprojekt på Alder Hey Hospital i Liverpool har man provat att spela upp inspelad fågelsång för att lugna unga patienter vid behandlingar rapporterar tidskriften Telegraph.

Man upptäckte att barnen var mindre ängsliga vid behandlingen och nu är tanken att man ska studera fenomenet ytterligare.

Vissa anser att patienter som får lyssna till fågelsång kräver mindre smärtlindring och hjälper dem att tillfriskna snabbare efter behandling.

Bakom projektet som stiftelsen ”The Foundation for Art and Creative Technology” finansierat, står ljudteknikern Chris Watson och den kände naturforskaren David Attenborugh.

Chris Watson har tillsammans med barn från sjukhuset, tillbringat tre dagar i stadens park, Springfield Park. Där har man spelat in tonerna från bland annat skönsjungande grönfinkar, rödhakar och koltrastar, ackompanjerade av regn och vind.