Fågelinfluensan har nått Peking
Läkare deltar i en övning som simulerar att människor smittats av den nya fågelinfluensan (H7N9), den 9 april i Hefeia. Det första officiella fallet i Peking rapporterades under lördagen. (Foto: ChinaFotoPress / Getty Images)


En 7-årig flicka är den första personen i Kinas huvudstad som officiellt har smittats av den nya fågelinfluensan, H7N9, enligt regimens språkrör, nyhetsbyrån Xinhua.

Flickans tillstånd rapporteras som ”stabilt” från Ditan-sjukhuset i Peking. Hennes föräldrar handlar med fjäderfä, och båda har satts i karantän, men uppvisar inga symptom, sade den lokala hälsobyrån.

I och med det här nya fallet har det totala antalet smittade stigit till 43, alla i östra Kina. 10 har hittills dött, enligt Xinhua.

Myndigheterna har tidigare rapporterat om viruset i provinserna Anhui, Zhejiang och Jiangsu. Man tror inte i nuläget att viruset kan spridas mellan människor, men man har funnit att vissa fågelarter bär på det. Det har lett till att man har stängt fjäderfämarknader och en omfattande insamling av fåglar.

Cheng Jun, biträdande chef på Ditan-sjukhuset, berättade enligt AFP för den statligt styrda TV-kanalen China Central Television att “allt sedan utbrottet startade i Shanghai så har vi vidtagit förberedande åtgärder”.

Myndigheterna har varit snabba med att slå ned på internetforum där spridningen av viruset diskuteras. Åtminstone ett dussin personer har gripits för att ha spridit “rykten” på internet.

Många ställer sig skeptiska till de officiella siffrorna, och tror att det pågår en mörkläggning, precis det som hände under sarsutbrottet 2003.

Flera bloggare har kommenterat viruset i Peking, inklusive en sjukhusdoktorand som skrev ett kryptiskt meddelande på den twitterliknande tjänsten Weibo den 7 april: “Jag kan inte säga någonting, bara påminna mina vänner i Peking att vara försiktiga. Jag hoppas att ni förstår, mina händer darrar.”

Ytterligare en användare lade upp en skärmdump av inlägget innan det censurerades.

Översatt från engelska.