Fågelinfluensan åter i Kina
Fjäderfämarknad i Chengdu i sydvästra Kina. (Getty Images)


Fågelinfluensan har brutit ut i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina, meddelade Kinas jordbruksministerium för en tid sedan. Utbrottet ägde rum i länet Moyu i Hetian-området och viruset har enligt rapporten dödat 519 fåglar. Ytterligare 13 200 fåglar avlivades av säkerhetsskäl.

Bara i januari rapporterade Kina åtta fall där människor drabbades av fågelinfluensa. Fem av dessa dog av viruset. De åtta fallen rapporterades på sju isolerade platser i olika delar av Kina. Peking meddelade dock inte något utbrott av fågelvirus i dessa regioner. WHO har frågat huruvida Peking mörklägger utbrotten, precis som man gjorde 2003 med SARS, men Peking avfärdade denna anklagelse den 7 februari.

Vetenskapsmän i Hongkong delar emellertid WHO:s tvivel. Nyligen hittades sju döda fåglar på ön Lantau i Hongkong, vilka visade sig vara smittade med H5N1.

Den 5 februari sade York Y.N. Chow vid Hongkongs livsmedels- och hälsobyrå:
– Att döma av vattenflödets riktning kan dessa fåglar mycket väl ha kommit från pärlfloden på fastlandet.

På grund av dessa misstankar besökte Hongkongmedia Shajin i Baoandistriktet i Shenzhen i pärlflodsdeltat. De fann att många lokala fjäderfäuppfödare aldrig använt fågelinfluensavaccinet på sina djur. Hönor har dött lite då och då den senaste tiden men inga av de döda djuren hade lämnats över till myndigheterna för labbtest. Lokalbefolkningen misstänkte vad hönorna dött av och kastade dem i vattnet.

Under 2008 rapporterade Kina bara tre fall av människor som smittats med fågelinfluensa.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11792/