Fågelinfluensan åter i Hongkong
Anställda från hälsomyndigheterna samlar ihop kycklingar till slakt i Hongkong den 10 december 2008. Man räknar med att slakta 80 000 djur då man hittat kycklingar med fågelinfluensa på en av Hongkongs största kycklingfarmar. (Foto:Mike Clarke/AFP)


60 döda kycklingar på en kycklingfarm i Hongkong visade sig vara smittade med fågelinfluensa och nu slaktas fler än 80 000 kycklingar i området för att förebygga spridning av sjukdomen.

Enligt York Chow, hälsomyndigheternas sekreterare för livsmedel och hälsa, hittades H5-viruset måndagen den 8 december på en kycklingfarm med 60 000 fåglar. Ytterligare tester utförs för att fastställa om det är det dödliga H5N1 de drabbats av.

– Vi känner att Hongkong står inför en ny fågelinfluensavarning, sade York Chow till AFP.

Nu stänger man kycklingindustrin i staden i tre veckor och avbryter all kycklingimport från Kina, vilken täcker ungefär halva marknaden. Området kring den drabbade kycklingfarmen, som är en av Hongkongs största, har utlysts till infekterad zon.

Enligt Chow har ännu inga sjukdomsfall bland människor inrapporterats.

Veckans influensautbrott är dock alarmerande eftersom kycklingarna som dött av viruset enligt regeringen redan var vaccinerade mot den.

Myndigheterna i Hongkong meddelade, enligt nyhetsbyrån AFP onsdagen den 10 december, att de undersöker om vaccinet mot sjukdomen behöver modifieras.

– Under de senaste sex åren har viruset blivit aningen muterat, även om den inte har förvandlats till ett människa-till-människa eller till en allvarligare typ av virus, sade Chow.

Det var i Hongkong 1997 som den första stora fågelinfluensaepidemin upptäcktes har smittats till människor. Smittan spårades senare till att ha börjat i Fastlandskina. Sex personer rapporterades ha avlidit av sjukdomen.

Då och då har man funnit H5-viruset hos vilda fåglar i staden men detta är första gången som sjukdomen bryter ut på en farm sedan 2002 hävdar Hongkongs hälsomyndigheter.

Enligt WHO har 246 personer i hela världen dött av viruset sedan 2003.