Fågelinfluensa upptäckt i Nederländerna och Storbritannien
Tjänstemän i skyddsdräkter staplar döda hönor i plastpåsar i Hongkong den 28 januari 2014. Hongkong slaktade 20 000 hönor och kycklingar efter att det dödliga H7N9 fågelinfluensaviruset hade upptäckts hos fjäderfä som importerats från Kina. (Foto: Philippe Lopez / AFP / Getty Images)


Nederländska myndigheter har hittat den smittsamma fågelinfluensan, H5N8 på en farm i centrala Nederländerna. Samtidigt bekräftade brittiska myndigheter på söndagen ett fall av fågelinfluensa på en ankfarm i Yorkshire i norra England. Det är oklart om de dessa två fall har ett samband.

Den holländska regeringen sade på söndagen att man förbjudit transport av fjäderfä och ägg i hela landet, efter larmet om fågelinfluensa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samma virusstam även i Tyskland, Kina och Japan

Alla de 150 000 hönor på gården i Hekendorp, som ligger 65 km söder om Amsterdam, har slaktats. Det har inte klarlagts hur gården blev smittad.

Förutom att stoppa transport av fjäderfän, andra fåglar och ägg från landet under 72 timmar, har regeringen enligt AP, infört bland annat förbud mot transport av biprodukter såsom fjäderfägödsel och hö som har använts på gårdarna.

Virusstammen H5N8 som smittat gården i Nederländerna har aldrig påvisats hos människa, men ett utbrott i Sydkorea gjorde att miljontals fåglar på gården behövde slaktas för att begränsa utbrottet, rapporterar Reuters.

Fall har också rapporterats i Kina och Japan, men det rapporterades om virusstammen första gången i Europa, på en tysk gård, i början av november.

Ingen risk för människan

Fågelinfluensa som upptäcktes på en ankfarm i Yorkshire i norra England tillhör inte det dödliga H5N1 stammen, sade myndigheterna på måndagen enligt BBC. Man har på måndagen börjat avliva de tusentals fåglar som finns på gården.

Enligt de brittiska hälsomyndigheterna innebär smittan ingen fara för människor.

”Baserat på vad vi vet om denna specifika stam av fågelinfluensa, anses risken för människors hälsa i detta fall vara extremt låg”, sade en tjänsteman till BBC. En detaljerad undersökning pågår om fallet.

Storbritanniens chefsveterinär Nigel Gibbens sade till BBC att detta är en allvarlig sjukdom hos fjäderfä och det skulle ta ett par dagar innan man känner till virusets exakta stam.

Smittan i Tyskland en sannolik källa

”Kopplingen till sjukdomen som man upptäckt i Tyskland och Nederländerna är vår mest sannolika källa och, utifrån detta har folkhälsomyndigheten i England sagt att när det gäller denna stam finns det ingen risk för folkhälsan”, sade han.

Gibbens sade att sjukdomen kan spridas när fjäderfä flyttas, genom burarna som används för att transportera dem och via de människor som arbetar med fåglarna.

”Det kan också spridas genom den vilda fågelpopulationen och det händer ganska ofta”, sade han.

Arbetet pågår i Storbritannien för att hitta de olika sätt viruset har kunna spridas på och att ta reda på källan och eliminera eventuella ytterligare risker, rapporterar BBC.