Fågeldöden kan spegla samhällstillståndet
Räddningstjänstens Christer Olofsson håller upp en död fågel i Falköping där man natten till torsdag hittade omkring ett hundra döda kajor. (Foto: Björn Larsson Rosvall/AFP/Scanpix)


Inom ett begränsat område har många fåglar hittats döda i USA och Sverige. Fåglarna bör undersökas noggrant då de kan vara en indikator på att något är väldigt fel i samhället menar ornitolog.

På natten till torsdagen upptäcktes cirka etthundra döda eller nästan döda fåglar i Falköping. Fem av de döda fåglarna har obducerats vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Vi har konstaterat att fåglarna avlidit av kraftiga inre blödningar som uppstått genom yttre våld, säger Marianne Elvander, statsepizootolog på SVA:s hemsida.

De skriver också att fåglarna inte hade några tecken på infektioner eller bakomliggande sjukdomar.

Ornitologen Kent-Ove Hvass säger till Aftonbladet att det är viktigt att testa fåglarna grundligare eftersom fåglar är en intressant indikator på hur samhället mår.

– Kommer det in skit i systemet så syns det snabbare hos fåglar än hos till exempel människor. Det här kan vara en första indikator på att något är väldigt fel. Jag har jobbat med fåglar i 50 år och aldrig sett något liknande.

Det nya året har inletts med flera mystiska fågelhändelser. Tretusen koltrastar hittades döda i Beebe i Arkansas. Det antogs att de stressats ihjäl på grund av nyårsfyrverkeriet.

Över femhundra fåglar påträffades några dagar senare i Pointe Coupe Parish, utanför Baton Rouge, i delstaten Louisiana, USA. De dog av invärtes skador som utlöst blodproppar, men den här gången gick det inte att anta att raketerna skulle vara den utlösande faktorn.