Facklan som exponerar Kinas ledarskap
Den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter välkomnas i Bombala i New South Wales, Australien. (Foto: The Epoch Times)


Politikern Pru Goward i New South Wales har uppmanat det kinesiska ledarskapet att öppna dörrarna för internationell granskning och till att behandla sina invånare bättre.

I sitt tal vid ”Den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter” i den lilla landsorten Bowral sade Goward att omvärlden blir allt mer oroade av rapporterna om organstölder från Falun Gong-utövare i Kina. Hon menar att den kinesiska regimen är skyldig att öppna dörrarna för oberoende undersökninger.

– Glöm säkerhetspolisen, glöm informationsförbuden, sade hon. Den övriga världen vill veta vad som händer!

Goward, som arbetat som journalist för ABC och är engagerad i könsdiskrimineringsfrågor, menar att ifall Kinas ledare vill vinna omvärldens respekt måste de ta till sig omvärldens uppförande.

Om man vill vara ledande i världen förväntar sig resten av världen att man följer deras standard och det börjar med hur man behandlar sina egna medborgare. Vi accepterar inte en nation som ledare om de inte behandlar sina invånare med minsta lilla anständighet, till exempel Falun Gong-utövare, sade hon.

Goward sade att om rapporterna om organstölder från Falun Gong-utövare visar sig vara sanna, skulle det vara bland den moderna världens i särklass värsta illdåd.

Akademikern Geoff MacLean har läst rapporterna och betvivlar inte att de är sanna. Han berättade för åhörarna att han beslutade sig för att hålla ett tal vid Fackelstafetten efter att ha forskat i det tillgängliga bevismaterialet om olagliga organstölder.

Han säger att forskning är något han specialiserat sig på och att alla bevis pekar på att Falun Gong-utövare faktiskt slaktas för sina organs skull i Kina.

Facklan för mänskliga rättigheter i Kina kom till Australien i oktober och har sedan dess varit med i 100 stafetter i städer och regioner runtom i landet.

Många representanter från olika regeringsnivåer har talat vid fackelstafetterna, och medlemmar från kyrkan har talat särskilt högt.

I Australiens huvudstad Canberra delade katolska och anglikanska biskopar på podiet för att uttrycka sin oro kring bristande mänskliga rättigheter och förföljelse av religiösa i Kina.

Den katolske biskopen Patrick Power talade om att den kinesiska polisen kan sätta en människa i arbetsläger i tre år utan varken rättegång eller rätten att överklaga.

Människor som fridfullt står upp för mänskliga rättigheter i Kina – advokater, journalister, aktivister och demonstranter som alla ni som är här – står inför ett mycket påtagligt hot om frihetsberövande och fängelse, sade han.

OS var ämnat att hedra mångfalden och den mänskliga andan, menar Power. Vad han sett i Kina är däremot ”förtryck,” speciellt förtryck av religion.

– Den olympiska andan handlar om broder- och systerskap. Det handlar om frihet, rättvisa och fred. Låt oss göra allt som står i vår makt för att få se de här underbara värdena råda, sade han.

Den anglikanske biskopen George Browning höll med Power, och menar att det är viktigt att ”stå upp mot människor som kör över mänskliga rättigheter, andra människors egendom och andra människors värdighet”.

Browning hyllade de äldre kinesiska Falun Gong-utövarna som konstant vakat utanför den kinesiska ambassaden i Canberra i åtta år, sedan förföljelsen började 1999.

Jag känner stor ödmjukhet inför dem som sitter utanför den kinesiska ambassaden dag efter dag, år efter år. Det är ett påfallande bevis, sade han.

Den globala fackelstafetten fullgjorde sin Australienturné med några evenemang i New South Wales förra veckan. Nu går den vidare till Nya Zealand där den kommer att uppbäras i 16 städer på de norra och södra öarna.

Facklan kommer att avsluta sin Nya Zealandsturné sista december och påbörjar därefter sin turné i Nordamerika med start i Los Angeles den första januari.

Översatt från version