Facklan för mänskliga rättigheter togs emot av New York
Fem facklor överräcks från löpare till kvinnor utklädda till grekiska gudinnor. Fackelstafetten för mänskliga rättigheter anlände till New York den 13 april. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)


Samtidigt som den olympiska facklan tar sig jorden runt som en magnet för protester, färdas också Facklan för mänskliga rättigheter genom världen. Denna fackelstafett anlände till New York på söndagen för att belysa de människorättsbrott som fortfarande begås av den kinesiska kommunistregimen fyra månader före 2008 års sommar-olympiad.

Med start på Manhattans nordvästra sida rörde sig facklan, som redan passerat fler än 100 städer, ner till det historiska Union Square. Fem fackelbärande löpare representerade tibetaner, Falun Gong-utövare, aids-offer i Kina, kristna, samt offer för krisen i Darfur.

— Under vår rutt var det många som vi passerade som inte var medvetna om vad det här är, men när de läste på våra tröjor och på minibussen, började människor på varje gata att vinka och applådera. De ropade och gjorde tummen upp, sade en av löparna, Louie Russo.

Russo bor på Long Island och utövar Falun Gong. Han säger att han lägger mycket av sin tid på att försöka öka medvetenheten kring förföljelsen av den fredliga meditationsmetoden i Kina.

Efter ankomsten till Union Square hölls ett heldagsmöte med grekiska gudinnor, levande musik och talare från en mängd olika grupper. Runt tusen personer befann sig på plats för att titta på.

– Varför kom vi alla hit idag? frågade Susan Prager, stödjande ledare för den amerikanska kampanjen för Facklan för mänskliga rättigheter.

– Jag tror det beror på att vi alla delar ett mål, att få stopp på förföljelse av oskyldiga människor som enbart försöker upprätthålla värdighet och fred.

Prager belyste rubrikerna som de senaste veckorna varit fulla av rapporter från övergreppen i Tibet och folkmordet i Darfur. Hon framförde kritik mot händelser i Burma, Nordkorea och Xinjiang-provinsen, där de muslimska uigurerna och deras kultur systematiskt förstörs.

– Kristna ledare torteras och dödas, reportrar tystas ner och Falun Gong-utövare utestängs från de olympiska spelen, sätts i husarrest och dödas för sina organ.

Ordförande för den Tibetanska ungdomskongressen talade om bristen på grundläggande rättigheter i Tibet, såsom religionsfrihet.

– De begränsar antalet munkar och nunnor som får komma in i klostren och innan munkarna och nunnorna går in i klostren måste de fördöma hans Helighet Dalai Lama. Hans Helighet Dalai Lama är djupt respekterad i tibetanernas hjärtan. De tillåts inte att ha bilder på hans Helighet Dalai Lama som är deras religiösa ledare.

De senaste händelserna i Tibet började i mars då tibetanska munkar fredligt protesterade.

– Sedan den 10:e mars har 155 tibetaner skjutits av de kinesiska kommunistmyndigheterna. Samtliga hade deltagit i fredliga demonstrationer. De försökte endast utöva yttrandefrihet och för det har de förlorat sina liv, sade Palden som lever och verkar i New York och New Jersey.

Levi Browde, ordförande för Falun Dafas informationscenter, belyste förföljelsen av Falun Gong genom att i återge berättelsen om en man vid namn Yu Zhou som bodde i Peking. Yu Zhou var folkmusiker och utövade Falun Gong.

– Den 26 januari körde Yu Zhou och hans fru från sin inspelningsstudio då de plockades upp av Pekings myndigheter och fördes till ett häkte. Tio dagar senare var Yu Zhou död. Hans fru sitter, såvitt vi vet, fortfarande kvar i häktet i Peking och har kanske inte ens fått veta vad som har hänt hennes make, sade Browde och tillade att förföljelsen av den fredliga andliga metoden Falun Gong har ökat under förberedelserna inför Peking-OS.

– Tidpunkten för det här dödsfallet var ingen slump, sade han.

Penelope Beasley från den Kristna stödgruppen Voice of the Martyrs, sade att den kristna kyrkan i Kina kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet och att många kristna där förföljs. Enligt Beasely sitter så många som 35 000 personer fängslade.

– Vad som lärs ut, vad man får säga, hur många medlemmar man har – allting kontrolleras av kommunistpartiet. Partiet är ledare för den kyrkan, [men] ledare för den kristna kyrkan är Jesus Kristus, inte kommunistpartiet. Så följaktligen har den driver den kristna kyrkan under jord, vi har förmodligen över en miljon huskyrkor. Människor träffas privat i sina hem, i hemlighet.

Pastor Herbert Oliver, som arbetar för ett slut på folkmordet i Darfur, uttryckte sitt stöd för Fackelstafetten för mänskliga rättigheter i ljuset av det kinesiska kommunistpartiets stöd till den sudanesiska regeringen.

– Vi godkänner inte att OS hålls i Peking, Kina. Inte för att vi hatar Kina – vi älskar Kina, utan för att vi älskar livet. Därför uppmanar vi alla världens nationer att inte stödja olympiaden i Peking eftersom de stödjer folkmord. Om vi deltar i Peking-OS är det som att säga ”Det är OK, döda alla svarta i Afrika, vi tänker fortsätta med vår sport”, sade han.

– Att ha OS i Kina är som att ha OS på en kyrkogård. Man dansar på dödade människors gravar. Man dansar, kastar boll och spelar spel på miljoner döda människor som har förstörts av regeringen.


Publiken vid Fackelstafetten för mänskliga rättigheter då den nådde Union Square i New York. Nästan tusen personer närvarade, bland annat representanter från olika förföljda grupper i Kina. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)

Publiken vid Fackelstafetten för mänskliga rättigheter då den nådde Union Square i New York. Nästan tusen personer närvarade, bland annat representanter från olika förföljda grupper i Kina. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)

New York-senatorn Eric Adams ledde ceremonin med tändandet av människorättsfacklorna.

– Det finns ingenting vi kan göra åt brott som slaveri, det finns ingenting vi kan göra åt brott som inträffat före vår tid. Men vi kan inte ignorera brott som pågår under vår tid. Så vi kommer att få skämmas om det i framtiden visar sig att de brott som sker i Kina hände medan vi stod bredvid och låtsades att de inte existerade, sade Adams.

David Yassky, medlem i New Yorks fullmäktige, lät också sin röst höras.

– När elden paraderas genom gatorna i Peking har vi en skyldighet att göra precis det vi gör här idag, att stå upp och tala ut, att göra klart vad våra ideal och våra värden är och att Kinas regering idag helt och hållet motsätter sig de ideal som vi tror på och de värden som vi står för, sade Yassky.

Evenemanget gick lugnt och fridfullt till och endast en mot-protesterande syntes till. En 52-årig man från Queens som försökte störa stafetten då den startade på 77:e gatan tidigare på dagen dök upp igen vid rallyt på Union Square, ropandes mot folksamlingen och enskilda individer.

Då Epoch Times reporter frågade mannen om varför han protesterade vägrade han uppge sitt namn och trots att han hade virat den kinesiska kommunistflaggan runt midjan, ville han inte erkänna något samröre med det kinesiska kommunistpartiet.

På frågan ifall han hade fått betalt för att komma till evenemanget svarade han:

– Även om de betalade, vad för skillnad skulle det ha gjort?

När han tillfrågades hur mycket han hade blivit betald, svarade han reportern:

– Du borde få ett slag i ansiktet just nu.

Runt klockan två på eftermiddagen blev mannen, som tidigare varit känd för att ha stört demonstrationer i New York, arresterad av New York-polisen för störande uppförande

Tilläggsrapportering av Genevieve Long och Frank Yu.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-13/69123.html


Senator Eric Adams från New York State. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)

Senator Eric Adams från New York State. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)