Facklan för mänskliga rättigheter tänds - protest mot ”Blodig olympiad”
Loggon från CIPFG för Facklan för mänskliga rättigheter (Foto: Epoch Times)


Den 2 augusti meddelade ”Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong” (CIPFG) officiellt nyheterna om ”Den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter.”

Initiativtagare var CIPFG och med stöd av ett antal grupper för mänskliga rättigheter kommer en ceremoni att tända facklan inför stafetten att hållas i Greklands huvudstad Aten den 9 augusti – ett år innan OS invigs i Peking.

När stafetten väl har startat i Aten beräknas den ha sin väg till över hundra städer i tio länder och fem kontinenter under det kommande året.

CIPFG hoppas att Fackelstafetten för mänskliga rättigheter kan få världssamfundet att inse att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) är emot den olympiska andan och kränker mänskliga rättigheter.

CIPFG vädjar till världssamfundet att stoppa KKP:s förföljelse av Falun Gong, inklusive organstölderna från levande Falun Gong-utövare.

Enligt CIPFG är KKP:s vinstgivande handel med organ ett brott mot mänskligheten. 2008-års olympiska spel får inte bli ”en blodig olympiad.”

Den 2 augusti höll CIPFG:s Asiensektion samtidigt presskonferenser i fem länder och regioner och tillkännagav sina aktiviteter för den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter.

Deltagarna på Chater Garden i Hongkong fördömde den kinesiska kommunistregimen för att den trampar på mänskliga rättigheter och förnedrar den olympiska andan.

En taiwanesisk tidigare chef för hälsodepartementet, Tu Xing, från CIPFG:s avdelning i Asien betonade:

– Fackelstafetten för mänskliga rättigheter är inte emot det kinesiska folket, den är endast emot den onda kommunistregimen.

Han sade också att vi bör göra klar åtskillnad på det kinesiska folket och Kinas kommunistregim.

– Genom att föra facklan för globala mänskliga rättigheter vidare kräver vi att Kina stoppar förföljelsen och vi försöker samtidigt rädda det kinesiska folket från att leva i misärens avgrund, sade Tu.

I Hongkong påpekade viceordföranden för den asiatiska avdelningen av CIPFG, Szeto Wah:

– Aktiviteten med Facklan för mänskliga rättigheter kräver att KKP slutar undertrycka mänskliga rättigheter samtidigt som vi vill uppmuntra fastlandskina att främja demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Efter det att Facklan för mänskliga rättigheter avslutar sin stafett i Europa har den passerat genom många städer i Oceanien, Afrika och Nordamerika. Den väntas komma till Asien i april nästa år och till Hongkong i mitten av nästa år.

CIPFG:s Asienavdelning kommer att hålla ”en nattvaka med Facklan för mänskliga rättigheter” på 228 Park i Taipei på kvällen den 10 augusti och be människor att delta och ge stor uppmärksamhet till mänskliga rättigheter och andra olyckor som det kinesiska kommunistpartiet har fört med sig till världen.

Förutom det stöd som aktiviteten med Facklan för mänskliga rättigheter har mottagit från många internationella grupper för mänskliga rättigheter har den också fått stöd från allt fler kineser.

”National Citizen’s Association for Anti-tyranny and Rights-Protection,” som försvarar mänskliga rättigheter för människor som lever i fastlandskina, kommer att delta under hela vägen av fackelstafetten för mänskliga rättigheter.

Den kommer också att låta hela världen veta om det kinesiska folkets röst: ”Vi vill ha mänskliga rättigheter, inte olympiska spel.”

En lista med ”ambassadörer” som skall överlämna facklan, tillkännagavs också under den nyligen hållna presskonferensen.

Dessa är 1988-års olympiska silvermedaljör Huang Xiaomin, 2006-års olympiska bronsmedaljör Martin Lubinnishi, 1964-års OS-simmare i Tokyo Jan Becker och den tidigare kinesiske basketbollspelaren Chen Kai. De kommer att föra facklan vidare i Asien, Europa, Oceanien och på USA:s västkust. Facklan väntas komma till Taiwan i juni 2008.

Den 8 juni sände CIPFG ett brev till Kinas ledare Hu Jintao och Wen Jiabao i hopp om att de stoppar förföljelsen av Falun Gong före den 8 augusti, annars kommer CIPFG att börja kräva bojkott av Pekings olympiska spel som hålls av KKP.

Översatt från