Facebook öppnar servercentral i Luleå
Ren energi, ett av flera skäl till Facebooks etablering i Luleå. (Foto: Scanpix)


Facebook har beslutat att öppna ett datacenter i Luleå som nu kommer att bli företagets första etableringsort i Europa. Tom Furlong, ansvarig för nyetableringar på Facebook, gillade klimatet.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, Luleå tekniska universitet och ett skickligt och engagerat företagsklimat, sade Tom Furlong i Luleå tekniska universitets pressmeddelande på torsdagen.

Med en area motsvarande 11 fotbollsplaner beräknas datorcentret bli det största i Europa. Man kommer att investera flera miljarder inom de nämsta åren och enbart uppbyggnaden kommer att ge 300 arbetstillfällen.

– Det här är den största enskilda investeringen i Luleå sedan stålverket byggdes 1940. Det här är början på en helt ny och digital industriera för hela vår region, som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela Europa, sade Karl Petersen, kommunalråd i Luleå i pressmeddelandet.

Den första av de tre planerade servrarna kommer att vara i drift om ett år, och när anläggningen är färdig 2014 räknar man med att en stor del av de 800 miljoner Facebookanvändarnas trafik kommer att hanteras i Luleå.

Enligt ett regeringsbeslut ska datacentret beviljas 103 miljoner kronor i regionalt nyetableringsstöd.