Fabriksarbetare i Shanghai strejkade och stängde in chefer
Arbetare vid ett elektroniskt företag i Shanghai, där protester ägt rum till följd av att den nya kinesiska ledningen tog över och införde hårda regler på arbetarna. (Foto: Tecent Weibo)


Anställda vid en elektronikfabrik i Shanghai, som fått nya ägare, gick ut i en strejk den 18 januari. De belägrade fabriken och låste in 18 chefer i ett rum i två dagar.

Anställda vid Shanghai Shenming Electric Motor protesterade mot 49 nya ”tyranniregler” som införts av den nya kinesiska ledningen som tog över efter de tidigare japanska ägarna.

En mobb av arbetare höll tio japanska chefer, inklusive Shinmei Electrics vd Hideaki Tamura och åtta kinesiska partikadrer, inlåsta i fabriken fram till den 19 januari enligt Japan Daily Press. Enligt tidningen ska en kader ha förlorat medvetandet på grund av högt blodtryck. De japanska ägarna var fortfarande vid fabriken eftersom de kinesiska ägarnas övertagande inte var klar.

Polisen anlände på kvällen den andra dagen och räddade gisslan.

– Den kvällen skickade myndigheterna först en ambulans med ursäkten att direktören behövde uppsöka en läkare. Sedan räddade de resten av ledarna. Slutligen skickade de mer än 300 kravallpoliser till platsen som slog alla inom räckhåll med gummibatonger, sade en anställd med namnet Liu till Epoch Times.

– Polisen beordrade de kvinnliga arbetarna att sätta sig på huk på marken och slog dem som vägrade. De berättade att fem greps, en misshandlades allvarligt och en kvinna fick tre revben brutna. Alla kvinnliga arbetare var obeväpnade. De bad medierna att hjälpa till men ingen brydde sig. Polisen tvingade de som tagit fotografier på de poliser som slog arbetarna, att radera dem. De kvinnliga arbetarna vädjade till stadens myndigheter i går (20 januari) men utan resultat. Fabriken har varit stängd fram till den 21 januari, tillade Liu.

Strejken bröt ut efter att företaget infört ytterligare ordningsregler som de nya ägarna lagt till, vilka de anställda ansåg vara för hårda och vägrade följa.

En anställd med namnet Chen gav några exempel:

– Till exempel kommer en anställd att straffas med femtio yuans avdrag från sin lön om han är sen på jobbet första gången, och sparkas om han är sen igen. Anställda tillåts endast att gå på toaletten eller ringa ett telefonsamtal i två minuter. De kan sparkas om de överskrider de två minuterna. Monterade kameror övervakar de anställda. Företagets löner, 1500 yuan i månaden, är väldigt låga för Shanghai och det är svårt för dem att leva på det de tjänar. Om de anställda bryter mot de nya ordningsreglerna och bötfälls kommer det att bli ännu svårare. Därför är det inte svårt att förstå att arbetarna var arga när de nya ordningsreglerna meddelades av ägarna. Strejken är ett resultat av problem som man dragits med under en lång tid.

Ytterligare en anställd berättade för South China Morning Post: “Arbetare var rädda för att de inte längre skulle få behålla de förmåner som de haft under sina tidigare år i fabriken, efter att det nya kinesiska företaget i Dalian, Liaoningprovinsen tog över.”

Företaget som grundades 1988 var ursprungligen ett kinesisk-japanskt samägt bolag. Företaget tillverkar mestadels mikroströmbrytare, reglerbara kondensatorer, elektromagnetiska spolar och andra elektroniska produkter som används i datorer och kommunikationsutrustning.

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.