Extremt väder i Australien fortsätter skapa förödelse
Al Ball vadar över en översvämmad bro på Perry floden nära staden Gin Gin den 2 januari 2011. Upp till 200.000 människor beräknas ha drabbats av de översvämningar som har lämnat hela städer under vatten och isolerar många över ett område stort som Frankrike och Tyskland tillsammans. (Foto: Torsten Blackwood/AFP)


De värsta översvämningarna i historien har drabbat den australiska delstaten Queensland. Cirka 200 000 personer är drabbade och 22 städer och samhällen har översvämmats, sade de australiska myndigheterna enligt Sydney Morning Herald.

En kvinna hittades död i den nordvästra delen av staten efter att hennes bil sveptes bort av floden Leichhardt när hon försökte ta sig över en vägbank. I floden Boyne, söder om Gladstone, söker räddningsarbetare efter en fiskare. En tredje person saknas i Rockhampton som senast sågs simma i floden Fitzroy.

I Rockhampton och i områden i södra Queensland förbereder invånarna för rekordhöga vattennivåer. Vattennivån i Fitzroyfloden hade höjts till 8,7 meter tidigt på söndagsmorgonen och förväntades kunna öka till 9,4 meter till onsdagen, rapporterade meterologibyrån.

Fler än tusen människor befinner sig i 17 evakueringscenter och polisen räknar med att det kan öka till 4000 personer i hela delstaten under de närmaste dagarna, enligt Herald.

I centrala Queenslands inland har översvämningsnivåerna sjunkit efter några dagar utan regn. Invånarna i Emerald väntar ivrigt på att återvända till sina översvämmade hem och börja upprensningen.

I Darling Downs, ca 1000 km sydost om Emerald, tillbringade Aimee Mackay-Payne julen på familjens egendom nära Dalby, där hennes gamla mormor har drivit en boskapsranch i nästan 80 år.

Skjulet där ullen förvaras är dränkt ända till taket. Aimees mormor har aldrig sett vattnet nå högre än till trappsteget tidigare och hon har stått vid ytterdörren och sett hur floden Condamine stigit.

– Vi har aldrig någonsin kunnat se floden från huset, sade Aimee.

– Det är så utbrett, det är döda djur överallt. Det är fasansfullt, sade Aimee.

Av cirka 400 nötkreatur saknas 200 däribland många kalvar.

– Mormor är väldigt, väldigt orolig för sina djur. Vi har inte kunnat komma ner till de riktigt sumpiga våtmarkerna ännu för att se hur många nötkreatur som finns kvar, sade Aimee.

Aimee sade att hennes familj är lyckligt lottad som har sin egendom på högre mark. I låglänta områden har andra familjers hus försvunnit under vattnet, och de hör hur helikoptrar evakuerar människor.

– Chinchilla ligger bara 37 kilometer från oss och hela staden ligger under vatten, sade hon.

Aimee berättade att invånarna ser efter varandra och hjälper varandra att flytta boskapshjordarna till torra hagar.

– Det finns en stark gemenskap. Alla är tillsammans, det är som förr i tiden, sade hon när folk ringer och tittar in för att hålla koll på varandra.

– Folk bara ber om att det torra vädret ska hålla i sig eftersom det är så vattendränkt överallt nu så behövs det inte mycket regn för att det ska bli likadant igen, sade hon.

 

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48461/