Extremt lugn sol förbryllar forskarna
Bild från ett ultraviolett teleskop på NASA Goddard Space Flight Center. (Foto: nasa.com)


Med en storlek 108 gånger större än jordens och med en temperatur på 6000 grader på ytan är solen normalt en händelserik plats. Bland de vanliga händelserna märks fläckar på ytan kända som solfläckar och solutbrott med en kraft motsvarande vätebomber på 100 megaton.

Men inte för tillfället. Solen har nu blivit ovanligt lugn – lugnare än den varit det senaste århundradet. Under 2008 och 2009 har rekordlågt antal solfläckar noterats liksom de svagaste solvindarna och den lägsta solstrålningen. 

– Under våra yrkeskarriärer har vi aldrig sett någonting som detta, säger solexperten Dea Pesnell i ett pressmeddelande från NASA.

Forskare från NASA och National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) reviderade på fredagen en gammal förutsägelse om när ett slut på detta skrämmande lugn kan komma och flyttade datumet till maj 2013.

– Solminimum har varat långt efter det datum vi förutspådde 2007, säger Presnell.

Solen genomgår ganska regelbundna cykler på omkring 11 år, något som den nuvarande cykeln har avvikit ifrån. Presnell är inte heller säker på den nuvarande prognosen.

– Sätt ett märke i kalendern vid maj 2013, men använd en blyertspenna, säger Presnell.

Varför ska då folk bry sig om detta? Solexperter är snabba med att påpeka den skräckinjagande kraften i solen och dess förmåga att påverka livet på jorden.

– Även en lägre cykel än genomsnittet kan normalt producera strängt rymdväder, säger Doug Biesecker på NOAA Space Weather Prediction Center i pressmeddelandet. 

– Den stora geomagnetiska stormen 1859 inträffade till exempel under en solcykel med ungefär samma längd som den vi förutspår till 2013.

1859 elektrifierade rymdstormen telekablar, satte eld på telegrafkontor och skapade så starka norrsken att man kunde läsa tidningen i det röda och gröna ljuset.

I en rapport från National Academy of Sciences nyligen fann man att om en liknande storm inträffade idag skulle den kunna orsaka skador för upp till 200 miljarder dollar på högteknologisk infrastruktur och kräva upp till 10 års reparationer.

Enligt pressmeddelandet från NASA ”orsakade som jämförelse orkanen Katrina bara skador för 80 till 125 miljarder dollar”.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17611/