Extrema vattenmängder i Ätran


Ätran pekas nu ut som nästa extrema översvämningsområde. Vattnet har tagit sig in i källare och hotar att svämma över i Falkenberg.

I går ökade oron för ytterligare regn och västliga vindar.

SMHI varnade vid lunchtid för extremt höga vattenflöden i Ätran. Varningen håller klass 3, alltså den mest allvarliga.

Längs Ätran i Vessigebro, som ligger en till två mil norr om Falkenberg, har boende problem med vattenfyllda källare.

På Ågatan i Falkenberg är Ätran nära att svämma över, men så länge det inte kommer mer regn är den under kontroll, enligt Andreas Karlsson, brandmästare på räddningstjänsten i Falkenberg.

Men oron kvarstår, det väntade regnet samt de västliga vindarna kommer att förvärra läget.

Havet kommer då att trycka på, både i Varberg där Viskan rinner ut och i Falkenberg där Ätran har sitt utlopp.

Mycket höga flöden väntas i Säveån, Nissan, Viskan och Upperudsälven samt i små och medelstora vattendrag i delar av södra Bohuslän till norra Halland.

Risken för översvämningar längs Viskan tilltog på onsdagen. Särskilt utsatta områden finns söder om Borås mot Viskafors och ner mot Kinna. Viskan har stigit tre centimeter i natt på grund av ökat tillflöde från Öresjö.

Det har aldrig varit så mycket vatten i Öresjö, säger Lars-Erik Sandin, inre befäl på räddningstjänsten i Södra Älvsborg, till TT.

För närvarande tappas maximal vattenmängd från Öresjö ut i Viskan. Om vattnet stiger mer riskerar samhällsfunktioner som vatten- och avloppssystem att slås ut, enligt Anders Wilgotson, yttre befäl på räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Nattens skurar fyllde på de översvämningsdrabbade områdena i bland annat Partille, Kungsbacka och Mölndal. Mölndalsån har sjunkit något, men läget är oförändrat i Säveån och Kungsbackaån. SMHI varnar för mycket höga flöden i Säveån.

– Det här är jätteallvarligt, vi har inte sett något liknande. Vi står på tå och förbereder oss för att det kan bli ännu värre, säger Håkan Alexandersson, ställföreträdande räddningschef i Storgöteborg.

Även i Göteborgsområdet ses det väntade regnet och de västliga vindarna som ett problem.

– Kraftig västanvind i kombination med mycket vatten från vattendragen, då blir det kärvt, då kan det stiga igen, säger Alexandersson och tillägger att ännu större områden då riskerar att drabbas.

Fortfarande är tågtrafiken mellan bland annat Göteborg och Malmö drabbad. Bussar ersätter tåg mellan Göteborg och Kungsbacka. Tågtrafikstopp råder på Viskadalsbanan mellan Veddige och Skene. Tidigast på lördag rullar tågen på sträckan. Stopp är det också mellan Göteborg och Mölndal. Preliminärt går tågen igen från fredag.