Extrem värmebölja i Australien


Australien har de tre senaste dagarnas haft en extrem värmebölja. Hettan har påverkat elförsörjning och kommunikation. Myndigheterna befarar att den har orsakat flera dödsfall bland äldre personer.

De senaste dagarnas extremt höga temperaturer tror man kan kopplas till flera plötsliga dödsfall bland äldre, enligt South Australias statliga hälsominister John Hill

Enligt Reuters har 18 personer dött i Adelaide sedan i torsdags, 14 av dem var äldre. En ambulanspersonal förklarade att det har handlat om plötsliga dödsfall såsom hjärtinfarkt och stroke och att obduktioner skulle avgöra om dödsfallen var relaterade till den rådande värmen.

De extrema temperaturerna på över 40 grader Celsius har plågat australiensiska staterna Victoria och South Australia de senaste tre dagarna vilket medfört stora påfrestningar på samhällsservice och sjukvård.

Om hettan fortsätter fram till söndag innebär det att detta är den värsta värmeböljan på 100 år uppger vädertjänsten.

Melbourne registrerade den hetaste dagen någonsin på fredagen då temperaturen nådde 43,8 grader Celsius.

Tusentals pendlare har blivit strandsatta då omkring 90 tåg har ställts in staden på grund av värmen. Personal arbetar med att räta ut rälsen som böjt sig i hettan.

Det råder elbrist på grund av den stora användningen av luftkonditionering vilket lett till att transformatorstationer lagt av. Victorias energiminister Peter Batchelor uppmanar därför befolkningen att vara försiktig med elanvändningen.

Över 40 000 hushåll är utan ström i Victoria, där man infört kontinuerliga entimmars strömavbrott för att försöka lätta på efterfrågan på elnätet.

Sjukvården är hårt pressad av att allt fler söker vård inte enbart för sjukdomstillstånd som är direkt relaterade till hettan utan många med kroniska sjukdomar lider också av att deras besvär blossar upp och förvärras i värmen.

Brandförsvaret i Victoria bekämpar två skogsbränder och fruktodlare kämpar för att rädda sina grödor i värmeböljan. Än så länge har inte hettan drabbat de norra delarna av Australien och därför hotas inte landets viktigaste grödor vete och socker.

Australiens klimatförändringsminister Penny Wong tror att värmeböljan beror på klimatförändringen.