Explosioner på bussar i Peking före OS-invigningen


Två dagar före OS i Peking inträffade explosioner på två bussar vid Chang’an-gatan i Peking. Passagerare skadades. Beijing City Public Transportation Group utfärdade ett internt dokument under torsdagen där man kräver av alla bussförare och biljettkontrollanter att de ska undersöka alla passagerares väskor innan de släpps på bussen.

Explosionerna inträffade nära Chang’an-gatan i Peking vid 11 samt 16.30 den 6 augusti och minst fyra passagerare rapporteras ha skadats. Ingen dödades dock.

Den första explosionen inträffade runt elvatiden på förmiddagen, när buss nummer 205 närmade sig Qinghua-universitetets västra port. Bussens luftkonditionering exploderade och skadade tre passagerare som fick varierande grader av skador.

En kvinnlig passagerare vid namn Huo sade till Beijing Times att hon färdades på bussen med två vänner på väg till Xizhimen när explosionen inträffade. De stod nära den bakre dörren på den tätt packade bussen. När bussen närmade sig Qinghua-universitetets västra port hörde hon ”plötsligt en hög smäll i bussen och kände hur något flög mot henne.” När hon vände sig om såg hon att de två luftkonditioneringsaggregaten nära bakdörren hade exploderat och att det vällde ut tjock rök, men såg ingen eld. Hennes vän Shang skadades i vänster ben av splitter, liksom två passagerare bredvid henne.

– Alla råkade i panik och somliga började gråta, berättade hon.

En mekaniker vid namn Wang som arbetade i en bilverkstad på västra sidan av gatan bevittnade explosionen.

Jag stod vid sidan av vägen. Plötsligt hörde jag en dämpad explosion som lät som om en gasflaska exploderat, sade Wang.

Han tittade åt det håll han hört explosionen från och såg mörk rök komma från en buss.

– Det kom ut under dörren.

Efter explosionen parkerade bussföraren bussen vid vägkanten, såg till att alla passagerare gick ur och kontaktade polisen. Biljettkontrollanten följde med tre skadade passagerare till Haiding-sjukhuset i en taxi.

Enligt polisen kan luftkonditioneringspumpen ha orsakat explosionen.

Den andra explosionen rapporterades om på internet av en lokalinvånare innan media plockade upp det. Den ägde rum vid en busshållplats på Naoshikou Boulevard vid Chang’an-gatan.

Enligt Pekingbon som rapporterade om den var han på sitt kontor med sina kollegor tvärs över gatan från explosionen. De hörde två höga smällar och en kollega som satt bredvid fönstret berättade om bussexplosionen. Inom några minuter var brandmän på plats.

Enligt ett vittne var den kvinnliga föraren av bussen mycket lugn. Hon tog på sig handskar och tog bort den rykande motorn från bussens bakre del.

En ansvarig vid ledningscentralen för buss 10 avslöjade anonymt att de två bussexplosionerna ägde rum nära Chang’an-gatan. Den på buss 10 var allvarligare och ledde bland annat till att en medelålders kvinna bröt högra benet.

Hemsidan Qianlong.com publicerade en lista på gator där trafiken kommer kontrolleras under invigningsdagen, och som stadsledningen uppmanade allmänheten att inte resa på.

http://en.epochtimes.com/n2/china/bus-explosions-beijing-two-days-olympics-2324.html