Explosioner i närliggande galax
En konstnärlig illustration av det superstora svarta hålet i centrum av galaxen, och utsändning av "dödsstrålen". (NASA/JPL-Caltech)


En dödsbringande närliggande galax sänder ut kraftfull strålning i form av partiklar och magnetism som troligtvis kommer att utplåna allt liv i dess väg, sade astronomer i måndags till Reuters.

De två galaxerna som verkar utifrån oroligheter i det magnetiska fältet, kan ha väckt upp ett slumrande svart hål i en av galaxerna. Astronomerna menar att båda galaxerna troligtvis har planetära system. Detta är första gången som man har observerat en galax som angriper en annan, skriver de i The Astrophysical Journal.

”Dess enorma fält av gammastrålning kommer troligtvis att förstöra ozonlagret,” sade Dan Evans vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, som ledde studien, till Reuters.

Men vi behöver inte oroa oss att dess dödsbringande strålning kommer att påverka jorden, eftersom galaxerna är 1,4 miljarder ljusår bort. Det är dock oklart varför den större av galaxerna utsänder dödliga strålar. ”Vi vet hur ett svart hål kan uppkomma genom att två galaxer interagerar eftersom de skapar oordning i gravitationsfältet som tidigare var stabilt”, sade Neil deGrasse Tyson, chef för Hayden Planetarium at the American Museum of Natural History i New York, till Reuters.

Detta innebär dock inte bara död och förintelse, utan sådana här händelser kan också vara en ”barnkammare” för skapelse av nya stjärnor, sade Tyson.

Från http://en.epochtimes.com/news/7-12-17/63040.html