Explosion väcker oro inför nationaldagen
Enligt vittnen begravdes flera personer i bråten efter tvåvåningsbyggnaden och ett antal förbipasserande skadades. (Foto från internet)


Den explosion som förstörde en uigurisk restaurang i centrala Peking på fredagsmorgonen, väcker oro för säkerhetsläget inför Kinas nationaldagsfirande i veckan.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua sade att explosionen skadade tre anställda vid Xinjiang Kashgar Delicacy City Restaurant och ett okänt antal förbipasserande. De skadade togs till ett sjukhus, men deras skador var inte livshotande enligt Xinhua.

Polisen skyllde genast explosionen på en gasflaska som användes till matlagningen. De spärrade av området och körde bort journalister. Gatan var rensad och öppnades igen vid lunchtid.

Invånare och affärsinnehavare i Xinjiekou, det område i nordvästra Peking där explosionen inträffade, sade att de hörde ett högt dånande ljud runt klockan nio på morgonen och när de sprang ut såg de skadade förbipasserande och att restaurangen hade totalförstörts.

En arbetare vid en annan restaurang på samma gata sade i en telefonintervju med Epoch Times att explosionen var så hög att det lät som en bomb.

– Andra restauranger i närheten fick olika skador. Min affär ligger inte nära, men jag kunde ändå känna hur marken skakade av smällen, sade han.

När Epoch Times ringde upp polisstationen i Xinjiekou sade den som svarade:
– Jag vet vad det är ni försöker undersöka. Även om jag visste svaret skulle jag inte kunna säga något.
Därefter lade man på luren.

Jishuitan-sjukhuset dit de skadade togs ville inte heller svara på några frågor.

Många nätanvändare laddade upp bilder som tagits vid platsen och utbytte information om händelsen på bloggar. Dessa stängdes dock ner och meddelandena hade raderats vid lunchtid.

New York Times kommenterade att även om det var en olycka så var timingen och det faktum att restaurangen drevs av uigurer inte något som gick obemärkt förbi hos de boende i området. En kvinna som arbetade i en nudelaffär i närheten kallade det ett ”olyckligt sammanträffande”.

Relationer mellan Kinas majoritetsbefolkning, han, och den muslimska minoritetsbefolkningen uigurerna har varit särskilt spänd sedan de etniska kravallerna i den autonoma regionen Xinjiang i juli. Enligt officiella kinesiska uppgifter dog nästan 200 människor, som man hävdar till största delen var han-kineser. Tidigare denna månad dog minst fem personer i sammandrabbningar med polisen i regionshuvudstaden Urumqi.

Peking har varit hårt avspärrat inför firandet den 1 oktober. Trupper och maskerad beväpnad personal har patrullerat viktiga byggnader och korsningar. Trots det massiva säkerhetspådraget har ett par våldsamma incidenter inträffat i Peking nyligen som höjt spänningen i området. Den 17 september skedde flera knivdåd nära Himmelska fridens torg, där två privata säkerhetsvakter dödades och mer än ett dussin personer skadades. En misstänkt greps, men två dagar senare knivhöggs en fransk turist i samma område.
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23081/


Polisen spärrade av området. (Foto från internet)

Polisen spärrade av området. (Foto från internet)