Experternas tips för att klara småbarnsåren utan skilsmässa
Att få barn är för många en stor och fantastisk händelse, dock inte alltid en dans på rosor. Det är inte ovanligt att man hamnar i kris och vill gå skilda vägar. Men med riktiga förberedelser, en stor portion tålamod och en positiv inställning kan man istället fördjupa och stärka sin relation. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Ständiga blöjbyten, barnskrik och konstant sömnbrist fyller småbarnsföräldrars dagar och nätter. Om man dessutom inte kan prata med sin partner, och aldrig får några kramar, ja då är steget mot separation inte långt bort. Men med rätt inställning och lite konkreta förändringar i vardagen kan man få kraften och kärleken att återvända, och hitta tillbaka till varandra.

– Tröttheten och övergången till att bli förälder kan göra att det blir lite av en chock för vissa. Men småbarnsperioden är ju också underbar och härlig. Många par kommer varandra väldigt nära när man skaffar ett barn och får en gemensam familj, säger Malin Hansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Viktigt med förberedelser

Malin Hansson och Tone Ahlborg, båda barnmorskor i botten, har gjort en studie om skilsmässor hos småbarnsföräldrar, och vad man kan göra för att undvika en skilsmässa. Statistik från SCB visar att en tredjedel av alla småbarnsföräldrar separerar, i regel innan barnet hunnit bli fem år. Ofta beror svårigheterna på att man inte är förberedd på vad ett föräldraskap innebär.

– Man ser framför sig en söt liten bebis och att allt ska bli som på rosenmoln, men det kan också bli tufft, det är vaknätter och det är en ny liten individ som tar plats, säger Malin Hansson.

Hon tycker att det är viktigt att man förbereder föräldrarna på mödra- och barnhälsovården innan de får sitt barn: svårigheter de kommer att ställas inför; vikten av att kunna kommunicera; att det är vanligt att man hamnar i traditionella könsroller när man har fått barn och att det tillfälligt blir ett mer ojämlikt förhållande och så vidare.

– Om paret mår bra så mår ju barnet bra, det hör ihop.

Malin Hanssons 5 tips till småbarnsföräldrar:

1. Kommunikation:

Man behöver lära sig att tala rakt och öppet, och att tala i jag-budskap. Till exempel: ”Jag skulle vilja att du kom hem tidigare och inte jobbade över så mycket”, istället för ”Du jobbar jämt över!”. Då undviker man att hamna i en negativ kommunikation.

2. Tid tillsammans

Man behöver ta sig tid till att vara tillsammans. Ett förhållande mår inte bra när man aldrig möts. Stäng av telefoner och datorer och ägna hela uppmärksamheten åt din partner. Och till barnen, så att man spenderar tid tillsammans som familj också.

3. Sensualitet

Det behövs sensualitet i vardagen; att man kramas och pussas och ger fysisk beröring. Det är inget konstigt med att sexlivet ligger lite lågt när man är småbarnsförälder. Det sker en kroppslig förändring hos kvinnan, man har inte så mycket tid, är trött och så vidare. Då behöver man balansera upp den bristande sexualiteten med sensualitet istället.

4. Bekräftelse

Som nybliven förälder har man ofta ett stort behov av att få bekräftelse. Man behöver visa varandra uppskattning och kärlek. Man är i en ny roll och man behöver få uppskattning framför allt från sin partner.

5. Vid problem i relationen – vänta inte med att söka hjälp

Många väntar för länge med att söka hjälp. Man kämpar på och ser det som ett nederlag att ta hjälp. Då kanske det redan har gått för långt. Man har glidit ifrån varandra, har bråkat för mycket, och man hittar inte tillbaka till varandra.

På barnavårdscentralen finns kurator och psykolog, och man kan få familjerådgivning, så det är ganska enkelt att få hjälp.

Slutligen berättar Malin Hansson om någonting som visat sig spela en stor roll för paren i studien:

– En sak, som vi inte hade tänkt på innan, var att det var viktigt att man kunde ha roligt och skratta tillsammans.

Kina backar från löftet att hjälpa åldrande ensambarnsföräldrar

Traditionell kinesisk medicin: Sambandet mellan mjälten och psykisk ohälsa

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri