Experter ser över program efter pandas död
Den sexåriga pandan "Xiang Xiang” hittades död efter att ha återvänt till vildmarken för ett år sedan. (Foto: Liu Jun/AFP)


Den första pandan som växt upp i fångenskap och släppts ut i vildmarken hittades enligt en rapport från ”Xinhua News Agency” den 19 februari död i ett snöbetäckt område i sydvästra Kina. Händelsen fick modet att sjunka hos forskarna som varit involverade i det kinesiska programmet att återutsätta pandor som växt upp i fångenskap i frihet.

Experter säger att pandan Xiang Xiang saknade tillräckliga färdigheter för att överleva i vildmarken. Han kan ha stridit för territorium och mat med andra pandor innan han dog. En obduktion visade att dödsorsaken var svåra inre skador efter att ha fallit från hög höjd.

En uppföljande Xinhua-rapport från Chengdu sade att rehabiliteringsprogrammet trots händelsen kommer att fortsätta. Forskare har lärt sig att de rätta överlevnadsegenskaperna är avgörande för pandor som växt upp i fångenskap och kommer att öka pandornas träning inom detta område.

Li Desheng, vice ordförande för Wolongs pandacenter sade till Xinhua att studier för att återföra pandor till vildmarken visat att det är svårare för manliga pandor att bli accepterade i en grupp pandor. Vid nästa utsättning kommer man att pröva en honpanda.

Xiang Xiang föddes i Wolongs forskningscenter den 25 augusti 2001. Efter tre års träning släpptes han i april 2006 ut i skogen med en sändare om halsen.

Man tror att det endast finns runt 1590 vilda pandor kvar i världen och de flesta lever i bergsregionerna vid Sichuan i sydvästra Kina. Kina har runt 180 pandor i fångenskap.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-6-9/56288.html