Experter diskuterar internet och slutet på diktatur
Guo Jun, chefredaktör på Dajiyuan (kinesiska Epoch Times) talade på ett seminarium om "Internet och slutet på diktatur" som hölls i San Francisco den 22 februari. (Foto: Ma Youzhi / Epoch Times)


Epoch Times-gruppen bjöd in amerikanska experter från olika områden till San Francisco den 22 februari för att delta i ett seminarium man döpt till ”The Internet and the End of Dictatorship” (”Internet och slutet på diktatur”).

Experterna analyserade den förändring i det politiska landskapet som äger rum tack vare internet. Eftersom nätet nyligen spelat en nyckelroll i revolutionerna mot diktatorer i Nordafrika och Mellanöstern kom diskussionerna att handla om möjligheten att det kinesiska kommunistpartiet, den mest mäktiga och fast förankrade diktatur världen någonsin skådat, kan drabbas av samma öde.

Ett antal kinesiska medborgare hade uttalat sig i frågan innan, och en del av dessa utsagor spelades upp under seminariet. De uttryckte sin uppskattning över de utländska internetexperter som tillverkat anticensurmjukvara.

Flera experter på seminariet föreslog en ny internetslogan: ”Have you quit?” (”Har du slutat med/lämnat”, syftande på kommunistpartiets organisationer, såsom ungdomsgrupper eller militären). Man tänker sig att det kan stimulera fler kineser att lämna partiorganisationerna.

Guo Jun, chefredaktör på Dajiyuan (DJY) som är den kinesiska upplagan av Epoch Times, var en av talarna på seminariet.

– Under de senaste två åren har vi sett en överväldigande trend där Kinas nätanvändare uttrycker sin motvilja mot diktatur. Människor har börjat se världen och göra sina egna bedömningar om vad som är rätt och fel. Samtidigt har ett stort antal kineser offentliggjort sitt utträde ur kommunistpartiet och besökt DJY:s hemsida varje dag tack vare anticensurmjukvara. För närvarande har nästan 90 miljoner människor tagit avstånd från det kinesiska kommunistpartiets organisationer (partiet, Kommunistiska ungdomsbrigaden och Unga pionjärer) enligt rapporterna på DJY:s hemsida.

Hemsidan Gao Jun refererade till är tuidang.epochtimes.com.

– I interneteran finns tre faktorer som spelar en avgörande roll när det gäller att bygga upp en ideologi som motsätter sig diktatur: Den första är sanningen. Epoch Times har rapporterat om den sanning som kommunistpartiet blockerat i många år. Den andra är att varje individ är ett medium, vilket innebär att alla kan göra sig hörda. Den tredje är det finns tusentals olika grupper som bildats via internet. De här faktorerna visar att internet inte kan samexistera med diktatur.

Alan Huang, som arbetar som expert för Global Internet Freedom Consortium (GIFC) talade också.

– GIFC:s uppdrag är att använda teknologi för att avslöja kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare och stödja friheten på internet. Den anticensurmjukvara som utvecklats av Falun Gong-utövare är populär över hela världen. Det är den mest använda och mest kraftfulla när det gäller att bryta igenom censur av all mjukvara som finns tillgänglig. Mjukvaran används av nätanvändare på det kinesiska fastlandet. Varje dag kommer en miljon klick från Kina, två miljoner sidvisningar och mer än en miljon användare i Kina bryter igenom kommunistpartiets brandvägg.

Zhang Zengjun, erfaren närverksingenjör på Google, sade att internetoperatörerna är ovilliga att samarbeta med auktoritära regimer eftersom nätcensur kräver mycket arbetskraft och resurser och saktar ner internet. Det finns även en risk att man som företag stängs ner på grund av censuren.

Feng Congde, en av studentledarna under demokratirörelsen på Himmelska fridens torg på 80-talet menar att kommunistpartiet inte helt och hållet kan hålla informationen borta från folket.

– Om man stänger av internet finns det mobiltelefoner. Om man stänger av mobilnätet finns det fortfarande kortvågsradio, som Sound of Hope, sade han.

Många nätanvändare i Kina, inklusive regeringstjänstemän, ekonomer, experter och professorer bad DJY:s reportrar under seminariet att uttrycka deras tacksamhet till de utländska anticensurexperterna.

– Med hjälp av anticensurmjukvara kan vi få sann information som inte filtrerats av kommunistpartiet. Vi surfar på många utländska hemsidor och får tillgång till mycket nya fakta. Vi lär oss mer om kommunistpartiets diktatur och vilken ondskefull manipulatör partiet är, sade Zhang från Xinjiang.

Vi vill verkligen understryka vår tacksamhet till de utländska experterna på anticensurmjukvara. Utan den skulle vi knappt ha tillgång till utländska nyheter, sade Sun Wenguang, före detta professor på Shandonguniversitetet.

– Falun Gong-experterna gör anticensurmjukvara för oss. Jag menar att det är det största bidraget till det kinesiska samhällets framsteg, sade ekonomen Qi Yanchen, från någonstans i Kina.

Mötets värdar var Sound of Hopes nyhetsankare Gao Jie och Epoch Times nätupplagas chefredaktör, Jan Jekielek.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/experts-discuss-the-internet-and-the-end-of-dictatorship-51960.html